Pomarańczowa szakszuka. Jej główny składnik jest hitem jesieni

Jeśli lubicie jajka sadzone, najpewniej pokochacie też szakszukę. A już na pewno tę w wersji pomarańczowej, ale bynajmniej nie z owocami. Do naszej dodaliśmy dyniowe puree. Zobaczcie sami, co z tego wyszło.

Przepis na pomarańczową szakszukę z dynią

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 300 g dyni piżmowej,
  • 50 g masła,
  • cebula,
  • papryczka chili,
  • garść prażonych płatków migdałów,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • szczypiorek do smaku,
  • natka kolendry do smaku.

Sposób przygotowania:

Zacznij od obrania i pokrojenia cebuli i dyni. Cebulę pokrój w piórka, a dynię w małą kostkę. Pokrojone warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i podsmażaj na małym ogniu. Smaż tak długo, aż dynia zacznie się rozpadać. Następnie przełóż ją blendera i zblenduj. Zblendowany krem przełóż na patelnię, dodaj kumin, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.

Następnie cały czas podgrzewając, wbij jajka i wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni lub przykryj ją pokrywką i gotując, czekaj, aż jajka się zetną.

Gotową szakszukę podawaj z prażonymi migdałami, posiekaną papryczką chili i świeżymi ziołami na wierzchu.

Więcej o: