-
hapsvod
-
przepisy
- Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zobacz, co pysznego wyczarujesz z nich na kolację
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zobacz, co pysznego wyczarujesz z nich na kolację
Zostały ci ziemniaki z obiadu i zastanawiasz się, co z nimi zrobić? Kiedy poznasz ten przepis, już nigdy nie będziesz stać przed takim dylematem. Wystarczy trochę sera oraz mąka i mleko, a wyczarujesz z nich przepyszny placek. Sprawdź, jakie to łatwe i przekonaj się, jakie pyszne.
Więcej przepisów z ziemniakami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placek z ziemniakami i serem:
Składniki:
- ugotowane ziemniaki z obiadu lub wczorajszego dnia
- ser mozzarella w kostce
- 1 średnia cebula
- 100 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- dwie łyżki oliwy lub roztopionego masła
- szczypta soli
- majonez
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiej do miski. Następnie dodaj odrobinę soli i wlej mleko. Zacznij zagniatać, a kiedy mleko już nieco wsiąknie w mąkę, dodaj oliwę lub masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto i odłóż je do lodówki na pół godziny.
- Zgniecione ziemniaki przełóż do miski, dodaj dwie, trzy łyżki majonezu oraz drobno posiekaną cebulę. Całość wymieszaj. Cebulę możesz wcześniej podsmażyć.
- Po trzydziestu minutach wyjmij ciasto z lodówki i połóż je na blacie podsypanym mąką. Następnie rozwałkuj je na okrągły placek - nie musi być cienko.
- Na środku placka połóż farsz i rozprowadź po jego powierzchni, zostawiając puste brzegi. Następnie zwilżonymi dłońmi zwiń do środka brzegi ciasta tak, by farsz nie wypadł podczas smażenia.
- Porządnie rozgrzej patelnię i delikatnie ją natłuść. Następnie połóż na niej placek złączeniem do dołu i na umiarkowanym ogniu smaż go pod przykryciem przez 5-7 minut. Po tym czasie przewróć go na drugą stronę i smaż, aż od spodu się zarumieni.
- Tak przygotowany placek pokrój na kawałki i podawaj z ulubionym sosem.