Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zobacz, co pysznego wyczarujesz z nich na kolację

Zostały ci ziemniaki z obiadu i zastanawiasz się, co z nimi zrobić? Kiedy poznasz ten przepis, już nigdy nie będziesz stać przed takim dylematem. Wystarczy trochę sera oraz mąka i mleko, a wyczarujesz z nich przepyszny placek. Sprawdź, jakie to łatwe i przekonaj się, jakie pyszne.

Więcej przepisów z ziemniakami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Placek z ziemniakami i serem:

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki z obiadu lub wczorajszego dnia
  • ser mozzarella w kostce
  • 1 średnia cebula
  • 100 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • dwie łyżki oliwy lub roztopionego masła
  • szczypta soli
  • majonez

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Następnie dodaj odrobinę soli i wlej mleko. Zacznij zagniatać, a kiedy mleko już nieco wsiąknie w mąkę, dodaj oliwę lub masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto i odłóż je do lodówki na pół godziny. 
  2. Zgniecione ziemniaki przełóż do miski, dodaj dwie, trzy łyżki majonezu oraz drobno posiekaną cebulę. Całość wymieszaj. Cebulę możesz wcześniej podsmażyć. 
  3. Po trzydziestu minutach wyjmij ciasto z lodówki i połóż je na blacie podsypanym mąką. Następnie rozwałkuj je na okrągły placek - nie musi być cienko. 
  4. Na środku placka połóż farsz i rozprowadź po jego powierzchni, zostawiając puste brzegi. Następnie zwilżonymi dłońmi zwiń do środka brzegi ciasta tak, by farsz nie wypadł podczas smażenia. 
  5. Porządnie rozgrzej patelnię i delikatnie ją natłuść. Następnie połóż na niej placek złączeniem do dołu i na umiarkowanym ogniu smaż go pod przykryciem przez 5-7 minut. Po tym czasie przewróć go na drugą stronę i smaż, aż od spodu się zarumieni. 
  6. Tak przygotowany placek pokrój na kawałki i podawaj z ulubionym sosem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA