Ten przepis to hit internetu. Jak smakuje burger w tortilli? "Sos to sztos"

Postanowiliśmy sprawdzić przepis, który od jakiegoś czasu jest prawdziwym hitem internetu. Zrobiliśmy burgera w tortilli oraz nasz autorski sos. Jak to wyszło i czy było pyszne? Musicie to zobaczyć.

Składniki na 4 tortille:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 4 placki pszenne
  • 1 średnia cebula
  • pół sałaty rzymskiej
  • 3 średnie ogórki kiszone lub pikle
  • odrobina oleju lub masła klarowanego
  • kilka plastrów sera topionego
  • 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
  • ulubione przyprawy

Sos:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 pełna łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • odrobina octu jabłkowego (do smaku)
  • pół drobno posiekanej niewielkiej cebulki (może być szalotka)
  • 2-3 drobno posiekane korniszony lub pikle

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania mięsa. Do miski przełóż wołowinę i dodaj drobno posiekaną cebulkę. Dodaj także swoje ulubione przyprawy i odrobinę bułki tartej. Całość wyrób tak, jak masę mięsną na kotlety mielone.
  2. Przygotuj patelnię i delikatnie natłuść ją olejem. Kiedy patelnie się nagrzewa, porcję mięsa połóż na tortilli i dokładnie je rozprowadź. 
  3. Kiedy patelnie się rozgrzeje, połóż na niej tortillę mięsem do spodu i smaż na umiarkowanej mocy palnika. 
  4. W tym czasie przygotuj sos. Cebulkę i ogórki drobno posiekaj i przełóż do miski. Dodaj majonez, musztardę i ocet oraz koncentrat pomidorowy i całość dokładnie wymieszaj. 
  5. Kiedy mięso się podsmaży, odwróć tortillę na druga stronę i na mięsie połóż ser topiony. Całość przykryj pokrywką i podsmażaj przez chwilę, by ser się rozpuścił.
  6. Tortillę przełóż na talerz. Połóż na niej sałatę, pikle oraz sos - jego nie należy żałować. Następnie złóż tortillę i zajadaj.
Więcej o:
Copyright © Agora SA