Gigantyczna kanapka lodowa. "Wygląda oszałamiająco"

Kanapki? Mniam! Lody? Pycha! Lodowa kanapka? Poezja! To po prostu trzeba zrobić. Jak? Sprawdźcie przepis Tomka.

Przepis na gigantyczną kanapkę lodową

Składniki:

  • 120 g masła,
  • 100 g brązowego cukru demerara,
  • 50 g drobnego cukru,
  • jajko,
  • 200 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 300 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady + trochę do masy lodowej,
  • pudełko lodów waniliowych,
  • draże - wedle uznania (Tomek użył kamyków, ale mogą być inne cukierki),
  • żelki - wedle uznania,
  • krem orzechowo-czekoladowy - wedle uznania.

Sposób przygotowania:

Miękkie masło, cukier biały i brązowy zmiksuj na jasną i puszystą masę. Do środka wbij jajko i znów połącz składniki. Wsyp mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Miksuj. Na koniec dodaj większą część czekolady i raz jeszcze wymieszaj.

Masę rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Aby papier się nie zsuwał, możesz najpierw pokryć blachę odrobiną oleju. Posyp ciasto pozostałą czekoladą, przekrój na pół i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 20 minut. Gdy się upiecze, ostudź je.

W międzyczasie przygotuj masę lodową. Lekko rozmrożone lody przełóż do miski, wsyp czekoladę, kamyki i żelki. Całość wymieszaj.

Połowę masy lodowej wyłóż na ciasteczkowy spód. Na wierzchu rozłóż kilka łyżek kremu czekoladowo-orzechowego. Wyłóż resztę masy i wyrównaj. Całość przykryj górną częścią kanapki i odstaw do lodówki, by się schłodziła.

Więcej o:
Copyright © Agora SA