Jagodzianki, na które wszyscy czekają. Zrób je na maślance, a będą jeszcze większym hitem lata

Środek lata aż prosi się o wykorzystanie sezonowych owoców. Jakich? Jagód oczywiście. W jakiej postaci? W jagodziankach oczywiście!

Przepis na jagodzianki na maślance. Będą hitem lata

Składniki na ciasto:

  • 60 g masła,
  • 120 ml maślanki,
  • 5 g drożdży instant,
  • 250-300 g (typ 480) mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli,
  • jajko + jedno do posmarowania.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g świeżych jagód,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki cukru,
  • laska wanilii.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g zimnego masła,
  • 60 g cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło i ostudź. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i drożdżami. Zrób dołek i wlej maślankę z masłem, dodaj jajko i sól. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto, około 10 minut. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na 2-3 godziny.

Po wyrośnięciu podsyp blat lub stolnicę mąką i wyjmij na nią ciasto. Podziel je na osiem równych części. Każdą rozwałkuj na duży cienki placek.

Jagody wymieszaj z cukrem, ziarenkami z laski wanilii i mąką. Na każdą część ciasta połóż 2-3 łyżki jagód. Zaklej jagody ciastem od każdej strony, zlep. Zawiniętą jagodziankę połóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, do wyrośnięcia.

W międzyczasie zrób kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je w mące palcami. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj rozbełtanym jajkiem. Obsyp jagodzianki kruszonką. Piecz przez około 20 minut, do zezłocenia.

Zobacz wideo
Więcej o: