Wielu osobom wydaje się, że zrobienie chleba wymaga dużej wprawy. Rzeczywi¶cie, s± takie rodzaje, przy których trzeba się trochę bardziej pomęczyć. Na szczę¶cie nie każdy przepis na chleb jest skomplikowany i trudny. My przetestowali¶my taki, w którym nie ma ani m±ki, ani drożdży, a na dodatek jest bezglutenowy. To przepis na chleb z ziaren. Jeste¶cie ciekawi, jak się go robi? Obejrzyjcie nasze wideo.
Haps
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na chleb bez mąki i drożdży
Składniki:
REKLAMA
65 g orzechów laskowych lub migdałów,
100 g pokruszonej (delikatnie zmielonej) kaszy gryczanej,
135 g ziaren słonecznika,
2 łyżki nasion chia,
145 g zmielonych płatków owsianych,
90 g siemienia lnianego,
350 g wody,
2 łyżki miodu,
płaska łyżeczka soli,
3 łyżki oleju kokosowego.
Sposób przygotowania:
Do dużego naczynia wsypujemy suche składniki za wyjątkiem pestek słonecznika oraz orzechów laskowych. Wszystko mieszamy i wlewamy wodę (można ją wymienić na mleko). Mieszamy, aż masa zacznie pęcznieć i chłonąć wodę. Gdy się tak stanie, dodajemy olej kokosowy. Zamiast oleju można użyć masła. Mieszamy i dodajemy orzechy oraz słonecznik. Na koniec do masy chlebowej wsypujemy sól, a potem wlewamy miód. Zamiast miodu można użyć syropu klonowego.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej gotową masę. Wyrównujemy szpatułką. Chleb zostawiamy jeszcze na 20 minut, a potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu czekamy, aż chleb przestygnie. Jeśli pokroilibyśmy go na gorąco, ciasto mogłoby się pokruszyć.