Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Rabarbar to jeden z tych sezonowych produktów, na które wiele osób czeka przez cały rok. Mimo że jest warzywem, doskonale sprawdza się jako składnik deserów. Mamy więc dla was przepis na bardzo szybkie i bardzo proste ciasto z rabarbarem. Dodatkowo nasz szef kuchni zdradza, co zrobić, żeby kolor rabarbaru pozostał różowo-czerwony, a samo warzywo smakowało jeszcze lepiej.

Przepis na ciasto z rabarbarem - superszybkie i superproste

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 5 g soli,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 300 g cukru,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • skórka otarta z 3 pomarańczy,
  • 500 g rabarbaru.

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy najpierw całe jajka, a potem dodajemy dwa żółtka. Wsypujemy cukier i ubijamy składniki. Do ubitej masy dodajemy rozpuszczone masło, jogurt grecki i skórkę z pomarańczy. Mieszamy. Sól i proszek do pieczenia mieszamy z mąką, wsypujemy do masy, gdy będzie już gładka. Wsypujemy stopniowo, nie przestając mieszać. Składniki powinny ładnie się połączyć.

Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do środka i wyrównujemy. Na wierzchu układamy rabarbar.

Nie obieramy go, żeby podczas pieczenia się nie rozpadł. Kroimy w grube, duże kawałki, żeby nie wpadły do środka, do ciasta

- podpowiada nasz szef kuchni, Michał Toczyłowski. Zdradza też, co zrobić, żeby rabarbar pozostał różowo-czerwony po upieczeniu. Tego dowiecie się, oglądając nasze wideo.

Po ułożeniu rabarbaru na cieście posypujemy go cukrem, który podczas pieczenia ładnie się skarmelizuje. Ciasto z rabarbarem pieczemy przez około 50 minut w 170 stopniach Celsjusza. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Więcej o: