Składniki:
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy najpierw całe jajka, a potem dodajemy dwa żółtka. Wsypujemy cukier i ubijamy składniki. Do ubitej masy dodajemy rozpuszczone masło, jogurt grecki i skórkę z pomarańczy. Mieszamy. Sól i proszek do pieczenia mieszamy z mąką, wsypujemy do masy, gdy będzie już gładka. Wsypujemy stopniowo, nie przestając mieszać. Składniki powinny ładnie się połączyć.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do środka i wyrównujemy. Na wierzchu układamy rabarbar.
Nie obieramy go, żeby podczas pieczenia się nie rozpadł. Kroimy w grube, duże kawałki, żeby nie wpadły do środka, do ciasta
- podpowiada nasz szef kuchni, Michał Toczyłowski. Zdradza też, co zrobić, żeby rabarbar pozostał różowo-czerwony po upieczeniu. Tego dowiecie się, oglądając nasze wideo.
Po ułożeniu rabarbaru na cieście posypujemy go cukrem, który podczas pieczenia ładnie się skarmelizuje. Ciasto z rabarbarem pieczemy przez około 50 minut w 170 stopniach Celsjusza. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.