Składniki:
Jak widzicie, lista składników jest naprawdę krótka. Do przygotowania sosu potrzebujecie zaledwie czterech głównych produktów, czyli guanciale, pomidorów, cebuli i czosnku. Do tego oczywiście przyprawy, tłuszcz do smażenia oraz wybrany przez was rodzaj makaronu, a na koniec ser pecorino do posypania.
Sposób przygotowania:
Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i w pierwszej kolejności wrzucamy mięso. Następnie, gdy już się smaży, dodajemy cebulę. Gdy warzywo się zeszkli, dorzucamy posiekany czosnek. Gdy się przesmaży, dodajemy pomidory z puszki. Należy zachować taką kolejność, bo jeśli dodalibyśmy je razem, czosnek mógłby się nie ugotować. Po dodaniu pomidorów wszystko podgrzewamy jeszcze przez 2-3 minuty.
Makaron po ugotowaniu przekładamy do sosu na patelnię. Co ważne, razem z wodą z garnka.
Ta woda nazywa się aqua santa i zawiera dużo skrobi z gotowania makaronu. Dzięki temu sos będzie bardziej kremowy, bardziej gęsty i bardziej smaczny
- wyjaśnia Michał Toczyłowski. Makaron mieszamy z sosem, a następnie przekładamy na talerze. Na koniec posypujemy go obficie startym serem pecorino.