Szybki obiad, czyli bucatini all'amatriciana. Przepis robi się tyle, ile gotuje się makaron

Wszyscy chcemy, żeby obiady robiły się szybko i najlepiej, żeby lista składników nie była tak długa jak "Ogniem i mieczem". Na szczęście takie przepisy istnieją i daleko szukać nie trzeba, bo u nas znajdziecie ich całkiem sporo. Jednym z nich jest makaron all'amatriciana. Nasz kucharz Michał Toczyłowski pokazał, jak go przyrządzić. "Przepis będziemy przygotowywać tyle, ile gotuje się makaron, czyli ok. 10 minut" - mówi.

Przepis na szybki obiad, czyli bucatini all'amatriciana. Zrobisz je w 10 minut

Składniki:

  • 160 g makaronu - my użyliśmy bucatini, ale może to być też np. spaghetti,
  • 100 g guanciale (ewentualnie pancettę lub boczek),
  • puszka pokrojonych włoskich pomidorów,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g sera Pecorino Romano,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak widzicie, lista składników jest naprawdę krótka. Do przygotowania sosu potrzebujecie zaledwie czterech głównych produktów, czyli guanciale, pomidorów, cebuli i czosnku. Do tego oczywiście przyprawy, tłuszcz do smażenia oraz wybrany przez was rodzaj makaronu, a na koniec ser pecorino do posypania.

Sposób przygotowania:

Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i w pierwszej kolejności wrzucamy mięso. Następnie, gdy już się smaży, dodajemy cebulę. Gdy warzywo się zeszkli, dorzucamy posiekany czosnek. Gdy się przesmaży, dodajemy pomidory z puszki. Należy zachować taką kolejność, bo jeśli dodalibyśmy je razem, czosnek mógłby się nie ugotować. Po dodaniu pomidorów wszystko podgrzewamy jeszcze przez 2-3 minuty. 

Makaron po ugotowaniu przekładamy do sosu na patelnię. Co ważne, razem z wodą z garnka.

Ta woda nazywa się aqua santa i zawiera dużo skrobi z gotowania makaronu. Dzięki temu sos będzie bardziej kremowy, bardziej gęsty i bardziej smaczny

- wyjaśnia Michał Toczyłowski. Makaron mieszamy z sosem, a następnie przekładamy na talerze. Na koniec posypujemy go obficie startym serem pecorino.

Więcej o:
Copyright © Agora SA