Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Nie masz pomysłu, co położyć na grillu? Na szczęście jest Haps, a my doskonale wiemy, co sprawdzi się najlepiej. Steki z łososia z masłem ziołowym, ziemniaczki z boczkiem, a na deser... ciepłe lody. Tak, dobrze widzisz!

Jak już znudzą ci się kiełbaski i karkówka z grilla to... No dobra. Wiemy, że ci się nie znudzą. Ale ten łosoś też jest pyszny!

Przepis na łososia z masłem ziołowym

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 2 filety z łososia,
  • 2 cytryny,
  • pęczek koperku,
  • dwa ząbki czosnku,
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj ziołowe masło: drobno posiekaj pół pęczka koperku oraz gałązkę rozmarynu (same listki). Miękkie masło przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skórkę startą z połowy cytryny. Dopraw solidnie solą oraz pieprzem i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotowe masło wstaw do lodówki.

Filety z łososia przekrój wzdłuż na pół, ale tak aby nie przeciąć skóry. Rozłóż każdy filet jak książkę i dopraw solą oraz pieprzem.

Cytryny pokrój w cienkie plasterki i rozłóż je na rozgrzanym grillu, tak aby na siebie zachodziły. Na cytrynach porozkładaj zioła (listki rozmarynu i koperek). Uformowane wcześniej filety z łososia połóż na cytrynach i na każdy filet nałóż po łyżeczce ziołowego masła. Grilluj pod przykryciem przez około 12-15 minut.

Grill nie może się też obyć bez ziemniaków. Najlepiej takich z boczkiem. Ślinka cieknie już na samą myśl, prawda? To nie czekaj, tylko rób grilla i te pyszne ziemniaczki!

Przepis na ziemniaki grillowane z boczkiem

Składniki:

  • ziemniaki, mogą być młode, jeśli są,
  • plastry żółtego sera,
  • plastry boczku,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Przygotuj tyle plastrów boczku i żółtego sera, ile ziemniaków chcesz przyrządzić. Na boczku ułóż ser, na nim połóż ziemniaka, małą gałązkę rozmarynu, dopraw pieprzem i solą. Całość szczelnie zawiń. Tak przygotowane ziemniaki grilluj na ruszcie, przewracaj je co jakiś czas, by mięso przyrumieniło się równomiernie, a ser dobrze rozpuścił. Podawaj z sosem czosnkowym.

A na deser proponujemy lody. Z grilla. Tak, może brzmieć zaskakująco, ale gwarantujemy, że się nie zawiedziesz.

Przepis na ciepłe lody z grilla

Składniki:

  • 6 wafelków do lodów,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • pół szklanki malin,
  • pół szklanki orzechów,
  • szklanka pianek minimarshmallow.

Sposób przygotowania:

Orzechy i czekoladę posiekaj na małe kawałki. Do wafelków powkładaj na przemian niewielkie ilości pianek marshmallows, czekolady, orzechów i malin. Wypełnione wafelki owiń szczelnie folią aluminiową i połóż na rozgrzanym grillu. Podgrzewaj około 5-7 minut. Podawaj od razu.

Więcej o: