Zaczynamy od masy kakaowej. Masło rozpuszczamy w rondelku. Wsypujemy kakao, mieszamy do połączenia i doprowadzamy do wrzenia. Garnuszek odstawiamy, dodajemy powidła śliwkowe, cukier, a na koniec wbijamy jajko. Mieszamy dokładnie.
Na rondelku kładziemy sitko. Wsypujemy na nie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Po tej czynności jeszcze raz dokładnie mieszamy składniki.
Teraz robimy masę serową. Do miski wkładamy wszystkie składniki, które są potrzebne do jej przygotowania. Miksujemy do połączenia. Masa powinna być gładka i jednolita.
Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami. Najpierw przekładamy do nich masę kakaową, a potem dokładamy masę serową. Wierzch posypujemy posiekanymi kawałkami czekolady. Układamy owoce. Muffiny kakaowo-sernikowe pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 25 minut. Po upieczeniu patyczek wbity w babeczkę powinien być suchy.