Muffiny kakaowo-sernikowe z owocami. To połączenie to prawdziwa petarda

Poprosiliśmy babcię, żeby zrobiła nam krówki, a ona upiekła muffinki w łaty. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Na szczęście nasze żołądki są bardzo wyrozumiałe i muffinki kakaowo-sernikowe zniknęły w okamgnieniu.

Przepis na muffiny kakaowo-sernikowe. To połączenie petarda

Składniki na sześć porcji:

Na masę kakaową:

  • 20 g kakao,
  • 50 g masła,
  • jajko,
  • 60 g brązowego cukru,
  • 2 czubate łyżki powideł śliwkowych,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Na masę serową:

  • 100 g twarogu sernikowego,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • białko.

Dodatkowo:

  • 50 g malin,
  • 50 g czekolady deserowej.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od masy kakaowej. Masło rozpuszczamy w rondelku. Wsypujemy kakao, mieszamy do połączenia i doprowadzamy do wrzenia. Garnuszek odstawiamy, dodajemy powidła śliwkowe, cukier, a na koniec wbijamy jajko. Mieszamy dokładnie. 

Na rondelku kładziemy sitko. Wsypujemy na nie mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Po tej czynności jeszcze raz dokładnie mieszamy składniki.

Teraz robimy masę serową. Do miski wkładamy wszystkie składniki, które są potrzebne do jej przygotowania. Miksujemy do połączenia. Masa powinna być gładka i jednolita. 

Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami. Najpierw przekładamy do nich masę kakaową, a potem dokładamy masę serową. Wierzch posypujemy posiekanymi kawałkami czekolady. Układamy owoce. Muffiny kakaowo-sernikowe pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez około 25 minut. Po upieczeniu patyczek wbity w babeczkę powinien być suchy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA