Składniki:
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy wodę. Dodajemy drożdże, mąkę pszenną razową, a następnie mąkę pszenną typ 480. Na koniec wsypujemy sól i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum cztery godziny. Dlaczego tak długo?
Drożdże muszą przefermentować. Jeśli wstawilibyśmy ciasto po 15 minutach do piekarnika, to drożdże fermentowałyby w naszym brzuchu i nas rozboli
- tłumaczy Michał Toczyłowski.
Chleb po wyrośnięciu przekładamy na ściereczkę, a potem do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika i z naczynia chleb pozostawiamy do ostygnięcia na 30-40 minut. Dopiero po tym czasie kroimy.