Przepis na domowy, chrupiący chleb. Nie popełnij błędu z drożdżami, a będzie smakował wyjątkowo

Domowy, chrupiący chleb to coś, co każdy chciałby kiedyś zrobić, ale nie każdy ma odwagę. Nie jest to trudne, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość. Przy przygotowywaniu własnego pieczywa nie ma się bowiem co spieszyć, bo może się to skończyć bólem brzucha. "Drożdże muszą przefermentować" - wyjaśnia Michał Toczyłowski.

Przepis na chleb - domowy i chrupiący

Składniki:

  • 320 g wody,
  • 150 g mąki pszennej razowej,
  • 500 g mąki pszennej typ 480,
  • 20 g soli,
  • 5 g suchych drożdży.

Sposób przygotowania:

Do miski wlewamy wodę. Dodajemy drożdże, mąkę pszenną razową, a następnie mąkę pszenną typ 480. Na koniec wsypujemy sól i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum cztery godziny. Dlaczego tak długo?

Drożdże muszą przefermentować. Jeśli wstawilibyśmy ciasto po 15 minutach do piekarnika, to drożdże fermentowałyby w naszym brzuchu i nas rozboli

- tłumaczy Michał Toczyłowski.

Chleb po wyrośnięciu przekładamy na ściereczkę, a potem do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika i z naczynia chleb pozostawiamy do ostygnięcia na 30-40 minut. Dopiero po tym czasie kroimy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA