Jak gotować jajka, by dobrze się obierały? Nasz kucharz pokazuje niezawodne triki

Wszyscy to znamy - gotujemy jajka, czekamy, aż trochę przestygną, a gdy zaczynamy je obierać, dostajemy białej gorączki. Skorupka odchodzi razem z białkiem, na dodatek bardzo małymi kawałkami. Wydaje nam się, że obieranie trwa w nieskończoność. Nie musi tak być. Nasz kucharz Michał Toczyłowski wie, jak gotować jajka, by bez problemu je obrać. Przydadzą się nóż oraz sól.

Jak gotować jajka, by dobrze się obierały? Nasz kucharz dzieli się niezawodnymi trikami

Jajka są nieprzewidywalne. Jedne obiera się błyskawicznie, a inne doprowadzają nas do szewskiej pasji. Można jednak tego uniknąć. Nasz kucharz Michał podzielił się dwoma patentami, dzięki którym jajka po ugotowaniu będą obierać się bez problemu. Nie będzie do tego potrzebny żaden specjalistyczny sprzęt - przydadzą się nóż oraz sól, czyli dwie rzeczy, które każdy na pewno ma w kuchni.

Dlaczego nie robię tego specjalnym narzędziem? Bo wiem, że wy ni będziecie tego robić w domu specjalnym narzędziem. Nie będziecie szukać igieł czy strzykawek. Więc zrobię to tak samo, jak prawdopodobnie zrobicie wy.

Co zatem trzeba zrobić? Obejrzyjcie wideo i cieszcie się pięknie obranymi jajkami!

Znaliście te triki? A może macie własne sposoby na to, by szybko i bezproblemowo obrać ugotowane jajka? Podzielcie się nimi w komentarzach!

Więcej o:
Copyright © Agora SA