Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe torta degli addobbi. "Niesamowity przepis"

Matteo Brunetti to finalista VI edycji MasterChefa i popularny kucharz, którego na Instagramie obserwuje ponad 300 tysięcy osób. Mieliśmy przyjemność gościć go w kuchni Hapsa, gdzie podzielił się z nami fantastycznym przepisem, który możecie wykorzystać na Wielkanoc i nie tylko. "Ciasto na słodko, ale z ryżem" - mówi tajemniczo na samym początku. Jesteście ciekawi przepisu?

Matteo Brunetti piecze torta degli addobbi, czyli waniliowe ciasto ryżowe

Składniki:

  • litra mleka 3,2 proc.
  • 200 g ryżu carnaroli lub arborio
  • 100 g migdałów w całości
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • laska wanilii
  • skórka z jednej cytryny
  • opcjonalnie: amaretto

Sposób przygotowania:

Wyciągamy ziarna z laski wanilii. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy całą laskę wanilii i jej ziarna razem z skórką z cytryny. Gotujemy aż do pierwszego bąbelka. Następnie dodajemy ryż i gotujemy przez 12-14 minut.

Wyłączamy i czekamy, aż ostygnie. Wyjmujemy z garnka laskę wanilii. Siekamy migdały i dodajemy do rondla razem z cukrem i jajkami. Mieszamy całość bardzo dokładnie.

Formę o średnicy mniej więcej 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy masę do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza (ciasto piecze się w 170 stopniach, ale po otwarciu piekarnika temperatura zawsze spada, więc po włożeniu ciasta do środka należy skręcić temperaturę ze 175 do 170 stopni) na 50-60 minut lub do momentu, gdy będzie złote.

Wyjmujemy, czekamy, aż ostygnie i dopiero wtedy kroimy. Opcjonalnie można pędzelkiem rozprowadzić na wierzchu amaretto jeszcze przed podaniem.

Jeżeli spodobała wam się propozycja Matteo, to więcej przepisów znajdziecie na jego Instagramie instagram.com/matteo.brunetti.real.

Więcej o:
Copyright © Agora SA