Składniki:
Sposób przygotowania:
Wyciągamy ziarna z laski wanilii. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy całą laskę wanilii i jej ziarna razem z skórką z cytryny. Gotujemy aż do pierwszego bąbelka. Następnie dodajemy ryż i gotujemy przez 12-14 minut.
Wyłączamy i czekamy, aż ostygnie. Wyjmujemy z garnka laskę wanilii. Siekamy migdały i dodajemy do rondla razem z cukrem i jajkami. Mieszamy całość bardzo dokładnie.
Formę o średnicy mniej więcej 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy masę do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza (ciasto piecze się w 170 stopniach, ale po otwarciu piekarnika temperatura zawsze spada, więc po włożeniu ciasta do środka należy skręcić temperaturę ze 175 do 170 stopni) na 50-60 minut lub do momentu, gdy będzie złote.
Wyjmujemy, czekamy, aż ostygnie i dopiero wtedy kroimy. Opcjonalnie można pędzelkiem rozprowadzić na wierzchu amaretto jeszcze przed podaniem.
Jeżeli spodobała wam się propozycja Matteo, to więcej przepisów znajdziecie na jego Instagramie instagram.com/matteo.brunetti.real.