Składniki:
Sposób przygotowania:
Filety pokroić na mniejsze porcje: najpierw odkroić polędwiczkę (luźną część), później cały filet przekroić wzdłuż na pół. Rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze i równej grubości filety. Doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca, włożyć filety i obsmażyć z dwóch stron, po około dwie minuty. Wyjąć na talerz.
Na tę samą patelnię wlać wino i gotować przez około minutę, aż się trochę zredukuje. Dodać masło i, cały czas mieszając, roztopić. Dodać odcedzone kapary i chwilę podsmażyć.
Włożyć z powrotem usmażone kotlety, posypać natką i gotować razem przez około minutę. W międzyczasie przewrócić mięso na drugą stronę.
Odstawić z ognia i udekorować plasterkami cytryny. Podawać np. z makaronem spaghetti lub z ugotowanymi ziemniakami.