Kurczak piccata - najlepsza odpowiedź na trudne pytanie "co dziś na obiad?". Zrobisz go ekspresowo

"Co dziś na obiad?". To trudne pytanie jest dobrze znane każdej domowej kucharce i kucharzowi. No więc dziś polecamy kurczaka piccata, czyli najpopularniejsze mięso w baaardzo ciekawej wersji. Przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 30 minut.

Przepis na kurczaka piccata

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 150 ml białego wina wytrawnego,
  • 100 g masła,
  • 4 łyżki kaparów,
  • 100 g parmezanu,
  • pół cytryny,
  • 4 łyżki natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka do oprószenia.

Sposób przygotowania:

Filety pokroić na mniejsze porcje: najpierw odkroić polędwiczkę (luźną część), później cały filet przekroić wzdłuż na pół. Rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze i równej grubości filety. Doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca, włożyć filety i obsmażyć z dwóch stron, po około dwie minuty. Wyjąć na talerz.

Na tę samą patelnię wlać wino i gotować przez około minutę, aż się trochę zredukuje. Dodać masło i, cały czas mieszając, roztopić. Dodać odcedzone kapary i chwilę podsmażyć.

Włożyć z powrotem usmażone kotlety, posypać natką i gotować razem przez około minutę. W międzyczasie przewrócić mięso na drugą stronę.

Odstawić z ognia i udekorować plasterkami cytryny. Podawać np. z makaronem spaghetti lub z ugotowanymi ziemniakami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA