Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem

Naleśniki to jedno z tych dań, które lubi praktycznie każdy. No bo do środka można włożyć i twaróg, i owoce, i kapustę, szpinak i mięso. Można też kombinować z samym ciastem, na przykład dodać do niego budyń. Kto wam zabroni? My na pewno nie - jesteśmy zajęci zajadaniem.

Przepis na naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 200 ml mleka 3,2 proc.,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • 120 g rozpuszczonego masła,
  • łyżka cukru.

Na nadzienie:

  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki miodu pszczelego.

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, obydwa budynie oraz cukier. Suche składniki mieszamy. Następnie wlewamy mleko, roztopione masło i powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem, dodajemy wodę. Gdy ciasto osiągnie gładką, lejącą konsystencję, będzie gotowe (może być potrzebne trochę mniej lub trochę więcej wody).

Patelnię rozgrzewamy i wylewamy pierwszą porcję ciasta. Jeśli za bardzo przywiera do patelni, wlewamy odrobinę tłuszczu przed kolejną porcją. W taki sposób smażymy naleśniki i odkładamy je jeden na drugim na osobnym talerzu. Dzięki temu będą miękkie i wilgotne.

Każdy naleśnik smarujemy farszem z twarogu i śmietany. Składamy i podajemy, póki gorące.

Więcej o:
Copyright © Agora SA