Pizza na spodzie z tortilli

W dzisiejszym odcinku Tomasz pokazał, jak zrobić jedną z najprostszych i najsmaczniejszych przekąsek na imprezę i nie tylko, czyli pizzę na spodzie z tortilli w trzech odsłonach. Idealne zarówno dla mięsożerców, jak i wegetarian. Smacznego!

Trzy przepisy na pizze na spodzie z tortilli

Składniki na sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów z puszki,
  • ząbek czosnku
  • zioła do smaku,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

Składniki na sos śmietanowy

  • małe opakowanie śmietany 18 proc.,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • świeży tymianek.

Pizza z dojrzewającą szynką:

  • placek tortilli pszennej,
  • mozzarella - wedle uznania,
  • szynka dojrzewająca - wedle uznania,
  • cukinia,
  • parmezan,

Pizza z sosem śmietanowym, gruszką i serem pleśniowym:

  • placek tortilli pszennej,
  • ser pleśniowy wedle uznania,
  • cebula czerwona wedle uznania,
  • garść orzechów włoskich,
  • konfitura żurawinowa wedle uznania,
  • 1 gruszka.

Pizza z chorizo:

  • jeden placek tortilli pszennej,
  • mozzarella wedle uznania,
  • chorizo wedle uznania,
  • bazylia do dekoracji,
  • parmezan.

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos pomidorowy. Do misy blendera przełóż pomidory, czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Całość zblenduj na gładką masę.

Następnie przygotuj sos śmietanowy. W misce wymieszaj śmietanę, zioła, sól i pieprz.

Zacznij robić pierwszą pizzę. Na placku tortilli rozprowadź sos pomidorowy. Na wierzchu poukładaj wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C do czasu, aż ser się roztopi.

Drugą pizzę przygotuj analogicznie do pierwszej, ale tym razem na spodzie rozprowadź sos śmietanowy.

Na spodzie trzeciej pizzy powinny znaleźć się oba sosy. Resztę kroków wykonuj tak samo, jak przy poprzednich plackach.

Więcej o:
Copyright © Agora SA