Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek

Zapach drożdżówek kojarzy ci się z ukochaną babcią? Odtwórz go we własnej kuchni. Nasz przepis to wariacja na temat tych pysznych bułeczek, bo zrobiliśmy je w wersji chińskiej. Nie, to nie zakrawa na profanację babcinych wypieków. Zresztą podziel się nimi z babunią i obserwuj, jak na jej twarzy maluje się szeroki uśmiech.

Przepis na chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek

Składniki:

Ciasto:

  • 320 g mąki pszennej typ 750,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • 4 g drożdży suchych,
  • 170 ml mleka 3.2 proc,
  • 20 g masła.

Kruszonka:

  • 110 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 60 g masła,
  • żółtko.

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto: Wymieszaj wszystkie składniki ciasta poza masłem. Zagniataj przez 8-10 minut. Następnie dorzuć masło i zagniataj jeszcze przez 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą. 

Przygotuj kruszonkę: W misce ubij masło. Dodaj cukier i dalej ubijaj. Wymieszaj masło z przesianą mąką i żółtkiem. Gdy będzie jednolite, zawiń je folią i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Na czystym blacie zagnieć ciasto na bułki. Podziel je na 8 równych kulek i uformuj z nich ładne bułeczki. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut. 

Kruszonkę rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru tak, by udało się z nich wykroić 8 kółek. Wykrojone porcje układaj na bułkach tak, aby je pięknie przykryły. 

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Bułeczki z kruszonką posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw je do piekarnika, piecz przez 10 minut w 200 stopniach. A następnie skręć temperaturę na 180 stopni i piecz przez kolejnych 10 minut. 

Więcej o: