Składniki:
Ciasto:
Kruszonka:
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: Wymieszaj wszystkie składniki ciasta poza masłem. Zagniataj przez 8-10 minut. Następnie dorzuć masło i zagniataj jeszcze przez 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą.
Przygotuj kruszonkę: W misce ubij masło. Dodaj cukier i dalej ubijaj. Wymieszaj masło z przesianą mąką i żółtkiem. Gdy będzie jednolite, zawiń je folią i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Na czystym blacie zagnieć ciasto na bułki. Podziel je na 8 równych kulek i uformuj z nich ładne bułeczki. Odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
Kruszonkę rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru tak, by udało się z nich wykroić 8 kółek. Wykrojone porcje układaj na bułkach tak, aby je pięknie przykryły.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Bułeczki z kruszonką posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw je do piekarnika, piecz przez 10 minut w 200 stopniach. A następnie skręć temperaturę na 180 stopni i piecz przez kolejnych 10 minut.