Creme brulée to delikatny, kremowy deser, który wywodzi się z kuchni francuskiej. Być może niektórzy myślą, że jego zrobienie to prawdziwa sztuka zarezerwowana tylko dla zaprawionych w bojach kucharzy i kucharek. Nic bardziej mylnego. Ten deser składa się tylko z pięciu składników i jest tak prosty, że nie będziecie mieli z jego zrobieniem najmniejszego problemu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Laski wanilii kroimy na pół i nożem wyjmujemy ziarenka ze środka. Dodajemy je do cukru. Do miski z cukrem i wanilią dorzucamy żółtka i mieszamy. Porcjami dolewamy mleko, cały czas mieszając. Na koniec dorzucamy śmietanę i wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Chochlą nalewamy ją do miseczek, w których będziemy piec deser. Miseczki ustawiamy na okrągłej formie do tarty. Na dno formy wlewamy trochę wody i wstawiamy wszystko do piekarnika na 25-35 minut. Pieczemy w 105 stopniach Celsjusza.
Po upieczeniu wyjmujemy miseczki i wierzch kremu posypujemy cukrem. Przypalamy palnikiem, żeby powstała charakterystyczna, brązowa skorupka. Jeżeli creme brulée robimy latem, możemy udekorować deser świeżymi owocami.