Creme brulée - przepis na najlepszy deser świata. Jest prostszy, niż ci się wydaje. To tylko pięć składników

Znacie ten moment, kiedy łyżeczka przebija się przez cukrową skorupkę z charakterystycznym chrupnięciem i zanurza w gładkiej masie? Jeśli znacie i uwielbiacie lub nie znacie, ale chcielibyście poznać, zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu na creme brulée. Jego zrobienie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Creme brulée to delikatny, kremowy deser, który wywodzi się z kuchni francuskiej. Być może niektórzy myślą, że jego zrobienie to prawdziwa sztuka zarezerwowana tylko dla zaprawionych w bojach kucharzy i kucharek. Nic bardziej mylnego. Ten deser składa się tylko z pięciu składników i jest tak prosty, że nie będziecie mieli z jego zrobieniem najmniejszego problemu.

Przepis na creme brulée

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany 36 proc.
  • 80 g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 6 żółtek

Sposób przygotowania:

Laski wanilii kroimy na pół i nożem wyjmujemy ziarenka ze środka. Dodajemy je do cukru. Do miski z cukrem i wanilią dorzucamy żółtka i mieszamy. Porcjami dolewamy mleko, cały czas mieszając. Na koniec dorzucamy śmietanę i wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.

Chochlą nalewamy ją do miseczek, w których będziemy piec deser. Miseczki ustawiamy na okrągłej formie do tarty. Na dno formy wlewamy trochę wody i wstawiamy wszystko do piekarnika na 25-35 minut. Pieczemy w 105 stopniach Celsjusza.

Po upieczeniu wyjmujemy miseczki i wierzch kremu posypujemy cukrem. Przypalamy palnikiem, żeby powstała charakterystyczna, brązowa skorupka. Jeżeli creme brulée robimy latem, możemy udekorować deser świeżymi owocami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA