Przepis na zupę ogórkową. Wyjdzie idealna, ale pamiętaj o zasadzie dotyczącej śmietany. Dzięki temu się nie zwarzy

Zupa ogórkowa to klasyk wśród klasyków. Czasem zastanawiamy się nawet, czy nie jest naszą ulubioną, ale chyba nie odważymy się podjąć tej decyzji. Niemniej jednak na pewno warto od czasu do czasu się nią uraczyć, podrzucamy więc prosty przepis. Wyjaśniamy też, jak zabielić zupę ogórkową, żeby śmietana się nie zwarzyła.

Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 300 g ziemniaków
  • 500 g kiszonych ogórków
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 50 g masła
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Na maśle i oliwie podsmażamy cebulę razem z marchewką. Gdy cebulka zmięknie i się zeszkli, wlewamy bulion i zagotowujemy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy, aż zrobią się miękkie. W międzyczasie na tarce ścieramy ogórki kiszone. Gdy ziemniaki będą ugotowane, dodajemy starte ogórki i szklankę soku z kiszonych ogórków. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Na koniec zabielamy kwaśną śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.

Jak zabielać zupę? To proste, ale pamiętaj o jednej zasadzie

Jak zabielić zupę, żeby śmietana się nie zwarzyła? Do mniejszej miseczki wlewamy trochę zupy, dodajemy śmietanę, mieszamy i taki płyn wlewamy do garnka z zupą. Dzięki wyrównaniu temperatury śmietana się nie zwarzy.

Więcej o: