Przepis na zupę ogórkową. Wyjdzie idealna, ale pamiętaj o zasadzie dotyczącej śmietany. Dzięki temu się nie zwarzy
Przepis na zupę ogórkową. Wyjdzie idealna, ale pamiętaj o zasadzie dotyczącej śmietany. Dzięki temu się nie zwarzy
REKLAMA
Haps
Zupa ogórkowa to klasyk wśród klasyków. Czasem zastanawiamy się nawet, czy nie jest naszą ulubioną, ale chyba nie odważymy się podjąć tej decyzji. Niemniej jednak na pewno warto od czasu do czasu się nią uraczyć, podrzucamy więc prosty przepis. Wyjaśniamy też, jak zabielić zupę ogórkową, żeby śmietana się nie zwarzyła.
2
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na zupę ogórkową
Składniki:
REKLAMA
cebula
2 marchewki
1 litr bulionu warzywnego
300 g ziemniaków
500 g kiszonych ogórków
150 g kwaśnej śmietany 18 proc.
50 g masła
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku
pęczek koperku
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Na maśle i oliwie podsmażamy cebulę razem z marchewką. Gdy cebulka zmięknie i się zeszkli, wlewamy bulion i zagotowujemy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy, aż zrobią się miękkie. W międzyczasie na tarce ścieramy ogórki kiszone. Gdy ziemniaki będą ugotowane, dodajemy starte ogórki i szklankę soku z kiszonych ogórków. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Na koniec zabielamy kwaśną śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.
Jak zabielać zupę? To proste, ale pamiętaj o jednej zasadzie
Jak zabielić zupę, żeby śmietana się nie zwarzyła? Do mniejszej miseczki wlewamy trochę zupy, dodajemy śmietanę, mieszamy i taki płyn wlewamy do garnka z zupą. Dzięki wyrównaniu temperatury śmietana się nie zwarzy.