Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepisy na naleśniki obu gwiazd znaleźliśmy w sieci. Pani Magda podzieliła się swoją recepturą w jednym z odcinków MasterChefa, z kolei pan Robert naleśniki smażył w programie Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Nasza redakcja w składzie Aga Matracka, Asia Szumilas i Michał Toczyłowski sprawdziła, który przepis jest lepszy. Co ważne, żaden z naszych testerów w trakcie smakowania nie wiedział, czyje naleśniki w tym momencie je. Hapsowi jurorzy oceniali naleśniki Magdy Gessler i Roberta Makłowicza pod kątem:
Jesteście ciekawi, kto zwyciężył w starciu gigantów? Czyje naleśniki bardziej smakowały naszym niezależnym testerom? Dowiecie się tego z naszego wideo! A pod nim znajdziecie też oba przepisy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do miski najpierw przesiewamy mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy odrobinę cukru i dalej mieszamy. Potem wbijamy jajka - ważne, by nie były prosto z lodówki. Mieszamy tak, by w cieście nie było grudek i dopiero wtedy porcjami dolewamy wody. Jak mówi Magda Gessler, "wodą doprowadzamy ciasto do stanu, kiedy naleśniki będą cienkie, a nie grube. Gęstość powinna być taka, że pokrywa łyżkę albo widelec". Na koniec dodajemy klarowane masło i mieszamy. Ciasto wlewamy na patelnię i smażymy z obu stron.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do naczynia w pierwszej kolejności wlewamy maślankę. Następnie dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. W międzyczasie roztapiamy na patelni masło. Do maślanki z mąką wbijamy jajka, wsypujemy odrobinę cukru oraz soli. Na koniec, znów nie przestając mieszać, dolewamy masło z patelni. Ciasto wyrabiamy tak, by było gładkie i puszyste. Wlewamy porcję ciasta na rozgrzane na patelni masło i smażymy naleśnik z obu stron. Jeżeli widzimy na tym etapie, że ciasto jest za gęste, można dolać trochę maślanki.