Starcie gigantów: Gessler vs. Makłowicz. Czyje naleśniki są lepsze? Nasza redakcja nie miała wątpliwości

Magda Gessler i Robert Makłowicz to niekwestionowane gwiazdy kulinariów. Ich przepisów szukają tysiące, jeśli nie miliony osób. Postanowiliśmy więc na własnym podniebieniu przekonać się, kto zwycięży w bezpośrednim starciu tych gigantów. Pod lupę wzięliśmy naleśniki z ich przepisów. Zastanawiacie się, kto wygrał?

Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepisy na naleśniki obu gwiazd znaleźliśmy w sieci. Pani Magda podzieliła się swoją recepturą w jednym z odcinków MasterChefa, z kolei pan Robert naleśniki smażył w programie Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Nasza redakcja w składzie Aga Matracka, Asia Szumilas i Michał Toczyłowski sprawdziła, który przepis jest lepszy. Co ważne, żaden z naszych testerów w trakcie smakowania nie wiedział, czyje naleśniki w tym momencie je. Hapsowi jurorzy oceniali naleśniki Magdy Gessler i Roberta Makłowicza pod kątem:

  • smaku,
  • elastyczności,
  • słodkości,
  • puszystości.

Jesteście ciekawi, kto zwyciężył w starciu gigantów? Czyje naleśniki bardziej smakowały naszym niezależnym testerom? Dowiecie się tego z naszego wideo! A pod nim znajdziecie też oba przepisy.

Zobacz wideo Starcie gigantów: Magda Gessler i Robert Makłowicz. Kto robi lepsze naleśniki?

Przepis na naleśniki Magdy Gessler:

Składniki:

  • trochę więcej niż szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • cukier,
  • trzy jajka w temperaturze pokojowej,
  • woda,
  • 50 g klarowanego masła.

Sposób przygotowania:

Do miski najpierw przesiewamy mąkę. Dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy odrobinę cukru i dalej mieszamy. Potem wbijamy jajka - ważne, by nie były prosto z lodówki. Mieszamy tak, by w cieście nie było grudek i dopiero wtedy porcjami dolewamy wody. Jak mówi Magda Gessler, "wodą doprowadzamy ciasto do stanu, kiedy naleśniki będą cienkie, a nie grube. Gęstość powinna być taka, że pokrywa łyżkę albo widelec". Na koniec dodajemy klarowane masło i mieszamy. Ciasto wlewamy na patelnię i smażymy z obu stron.

Przepis na naleśniki Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szklanka maślanki,
  • 2-3 łyżki masła,
  • szczypta cukru,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Do naczynia w pierwszej kolejności wlewamy maślankę. Następnie dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. W międzyczasie roztapiamy na patelni masło. Do maślanki z mąką wbijamy jajka, wsypujemy odrobinę cukru oraz soli. Na koniec, znów nie przestając mieszać, dolewamy masło z patelni. Ciasto wyrabiamy tak, by było gładkie i puszyste. Wlewamy porcję ciasta na rozgrzane na patelni masło i smażymy naleśnik z obu stron. Jeżeli widzimy na tym etapie, że ciasto jest za gęste, można dolać trochę maślanki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA