Przepis na pizzę. Najlepsze ciasto jak z włoskiej restauracji

Pizza to bezapelacyjnie jedna z najpopularniejszych potraw świata. Najlepiej smakuje ta prawdziwa, tradycyjna, serwowana we włoskiej pizzerii. Nie możemy sobie przecież jednak pozwolić na to, żeby wciąż stołować się w restauracjach, na dodatek w słonecznej Italii. Smak takiej pizzy bez problemu odtworzycie jednak w domu. Wystarczy, że zastosujecie się do naszego przepisu.

Przepis na pizzę jak z włoskiej restauracji

Składniki na ciasto:

  • 290 g wody
  • 450 g mąki
  • 2 g suchych drożdży
  • 17 g soli
  • oliwa z oliwek

Składniki na wierzch:

  • 200 g passaty pomidorowej
  • 2 x mozzarella di bufala
  • 100 g włoskiej wędliny
  • 100 g parmezanu
  • 1 bazylia w doniczce

Sposób przygotowania:

Do naczynia wlej wodę i oliwę, wsyp drożdże, a na końcu mąkę i sól. Wymieszaj składniki ręką, a następnie zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę. Miskę z ciastem przykryj ściereczką bawełnianą i wstaw na 12 godzin do lodówki.

Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel je na cztery równe części. Każdą część rozciągnij na płasko, na kształt koła, najlepiej rękami. Posmaruj passatą pomidorową, ułóż kawałki mozzarelli, salami oraz liście bazylii. Posyp startym na tarce parmezanem. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury i piecz na rozgrzanym kamieniu lub blasze przez około 5-10 minut. Obserwuj, czy pizza nie przypieka się za bardzo z którejś strony, w razie potrzeby obróć ją. Po upieczeniu udekoruj jeszcze świeżymi listkami bazylii.

Więcej o:
Copyright © Agora SA