Katarzyna Bosacka przed świętami odwiedziła kuchnię Hapsa, aby pokazać nam, jak sprytnie i mądrze można wykorzystać resztki, które zostaną po Bożym Narodzeniu. Podzieliła się z nami przepisem na zupę tajską, do przygotowania której świetnie nadadzą się pozostałości po rybie po grecku. Brzmi intrygująco? Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis, który pochodzi z darmowego ebooka świątecznego Katarzyny Bosackiej "Złote, a skromne. Boże Narodzenie". Sposób przygotowania możecie obejrzeć na naszym wideo.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Bardzo ostrożnie oddzielamy warzywa od ryby tak, by filety nie były pokryte kawałkami warzyw. Warzywa przekładamy do garnka.
Mleko kokosowe intensywnie mieszamy, dolewamy do warzyw (niewielką ilość zostawiamy do dekoracji). Dodajemy pastę curry, koncentrat pomidorowy, starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podgrzewamy przez około pięć minut, zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy (jeśli trzeba) solą, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z podgrzanymi w piekarniku lub mikrofalówce kawałkami ryby i kleksami z mleka kokosowego.