Katarzyna Bosacka odwiedziła przed świętami kuchnię Hapsa, aby pokazać nam, że wyrzucanie resztek jedzenia po Bożym Narodzeniu to najgorszy pomysł, jaki może nam przyjść do głowy. Radzi, aby zamiast tego przerobić to, co zostało, na zupełnie nowe danie.
Jedną z potraw, która za każdym razem zostaje po świętach, jest sałatka jarzynowa. Niestety ze względu na majonez nie nadaje się do mrożenia, więc trzeba sobie radzić z nią inaczej. Nasza gościni proponuje, by zrobić z nią tartę na spodzie z czerstwego chleba. Dzięki temu ratujemy i sałatkę, i pieczywo, które nie jest już pierwszej świeżości. Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis, który pochodzi z darmowego ebooka świątecznego Katarzyny Bosackiej "Złote, a skromne. Boże Narodzenie". Dokładny sposób przygotowania możecie zobaczyć na naszym wideo.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Chleb pokruszyć i posiekać na mniejsze kawałki, dolać wodę, a następnie jajko. Dobrze wymieszać dłonią jak kotlety mielone.
Blaszkę natłuścić masłem, obsypać bułką tartą. Wyłożyć masą chlebową. Podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku, aż spód się zarumieni. Jeżeli jest mocno namoczony, można piec go dłużej, nawet 20-30 minut. Wiele zależy też od tego, jaki mamy piekarnik.
Wyjąć blaszkę z piekarnika, wyłożyć na wierzch sałatkę, lekko ubić, posypać niewielką ilością startego na tarce żółtego sera. Zapiec kolejne 5-7 minut.