Zróbmy miejsce dla ukraińskiej tradycji. Kutia na uzwarze prosto z Zaporoża

Barszcz czerwony, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie, karpie... Wszystkie te potrawy stanowią nieodłączony element polskiej tradycji bożonarodzeniowej. Tegoroczne święta będą jednak inne. Z powodu rosyjskiej agresji wielu Ukraińców spędzi je z dala od swoich domów i bliskich. Nie zapominajmy o nich i bądźmy w te święta razem, nawet symbolicznie. Zróbmy w naszych domach miejsce dla ukraińskiej tradycji i przygotujmy pełną smaku zaporoską kutię na uzwarze, która jest jednym z najważniejszych dań świątecznych w Ukrainie.

Przepis na kutię na uzwarze prosto z Zaporoża

Składniki na kompot/susz (czyli uzwar):

  • suszone jabłka,
  • suszone gruszki,
  • suszone śliwki,
  • suszone wiśnie,
  • suszony dereń,
  • inne suszone owoce i jagody.

Składniki na kutię:

  • dwie szklanki pszenicy,
  • szklanka maku,
  • pół szklanki cukru,
  • szklanka orzechów,
  • szklanka suszonych śliwek,
  • szklanka rodzynek,
  • szklanka suszonych wiśni,
  • miód,
  • kilka litrów wody.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania:

Suszone owoce i jagody zalej wieczorem wodą, przykryj i zostaw na noc. Rano ugotuj kompot i przecedź (owoców nie wyrzucaj!).

Namocz pszenicę w zimnej wodzie, następnie zalej uzwarem (suszem) i gotuj około czterech godzin, aż zmięknie. Mak umyj dokładnie, gotuj na parze przez dwie–trzy godziny lub przez całą noc, aby napęczniał. Odcedź, dokładnie wymieszaj z cukrem.

Orzechy posiekaj drobno i na suchej patelni podsmaż na złotawy kolor. Rodzynki i suszone śliwki zalej wrzątkiem, odsącz, a śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Do pszenicy dodaj roztarty mak, posiekane orzechy, sparzone rodzynki, suszone śliwki, wiśnie, pokrojone na kawałki gotowane owoce z uzwaru, dodaj miód. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Gotowe! Tradycyjna zaporoska kutia to wspaniały ukraiński akcent na świątecznym stole.

Zobacz wideo
Więcej o: