Składniki na kompot/susz (czyli uzwar):
Składniki na kutię:
Sposób przygotowania:
Suszone owoce i jagody zalej wieczorem wodą, przykryj i zostaw na noc. Rano ugotuj kompot i przecedź (owoców nie wyrzucaj!).
Namocz pszenicę w zimnej wodzie, następnie zalej uzwarem (suszem) i gotuj około czterech godzin, aż zmięknie. Mak umyj dokładnie, gotuj na parze przez dwie–trzy godziny lub przez całą noc, aby napęczniał. Odcedź, dokładnie wymieszaj z cukrem.
Orzechy posiekaj drobno i na suchej patelni podsmaż na złotawy kolor. Rodzynki i suszone śliwki zalej wrzątkiem, odsącz, a śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Do pszenicy dodaj roztarty mak, posiekane orzechy, sparzone rodzynki, suszone śliwki, wiśnie, pokrojone na kawałki gotowane owoce z uzwaru, dodaj miód. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gotowe! Tradycyjna zaporoska kutia to wspaniały ukraiński akcent na świątecznym stole.