Jaka przekąska na mecz? Mamy dwie propozycje. "Trzeba zamieszać, tak jak napastnicy mieszają obrońcami"

Zastanawiacie się, jak umilić sobie oglądanie meczów na mistrzostwach świata i co przekąsić w trakcie? Nasi koledzy z redakcji Sport.pl - Dominik Wardzichowski i Tomek Pazdyk - radzą: nie kupujcie chipsów. Mamy dla was dwie dużo lepsze propozycje: panierowany boczek oraz skrzydełka w sosie buffalo. "Boże, jakie to jest dobre" - zachwycali się nasi kucharze.

Dominik i Tomek na co dzień pracują w Sport.pl, ale w kuchni Hapsa czują się równie dobrze. Z okazji mundialu w Katarze postanowili przygotować przekąski, które świetnie sprawdzą się w trakcie śledzenia zmagań piłkarzy na boisku.

Nie wiadomo, czy nasi piłkarze będą rozpieszczać nas grą, więc przynajmniej umilimy sobie ten czas na talerzach

- mówi Dominik. I ma rację, bo ich kulinarne propozycje to, nie owijając w bawełnę, niebo w gębie. Przekonajcie się sami. Poniżej znajdziecie składniki, których będziecie potrzebować do zrobienia panierowanego boczku oraz skrzydełek w sosie buffalo, a szczegółowe przepisy znajdziecie w naszym hapsowo-sportowym wideo.

Boczek panierowany Dominika

Składniki:

  • opakowanie skrzydełek
  • mąka kukurydziana
  • mąka pszenna
  • mielona papryka
  • mielony pieprz cayenne
  • suszony czosnek
  • proszek do pieczenia
  • olej do smażenia
  • ser pleśniowy (niebieski, zielony lub inny)
  • seler naciowy
  • mały jogurt naturalny 
  • masło
  • ocet
  • sos sriracha
  • cukier

Skrzydełka buffalo Tomka

Składniki:

  • 0,5 kg surowego boczku
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sos sojowy
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Panowie nieskromnie przyznają, że przekąski wyszły im doskonałe. "Boże, jakie to jest dobre" - chwalił Tomek po spróbowaniu panierowanego boczku. Nie inaczej było w przypadku skrzydełek. Dominik aż zaniemówił z wrażenia. Przekonajcie się, czy nie przesadzili i przetestujecie ich przepisy na meczowe przekąski.

Więcej o: