Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Dynia? Pycha! Biały ser? Mniam! Pierogi? O mamo! A co, gdyby połączyć to wszystko w całość? Gwarantujemy, że trudno będzie odejść od stołu.

Przepis na pierogi z dynią i białym serem

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml bardzo ciepłej wody
  • 250 g dyni nelson
  • 20 ml oliwy
  • 250 g tłustego twarogu
  • 100 g masła
  • cebula
  • szałwia do smaku
  • sól i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zacznij od ciasta i upieczenia dyni. Mąkę pszenną, wodę i oliwę zagnieć tak, by otrzymać jednolite i gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki, by odpoczęło. Dynie zawiń w folię i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Upieczoną dynię pozbaw skóry i pestek, rozgnieć z twarogiem, dodaj cebulkę, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Ciasto na pierogi rozwałkuj cienko. Wytnij okrągłe placuszki, nadziewaj dyniowym farszem i sklejaj. Gotowe pierożki gotuj w mocno osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Podawaj polane masłem z kilkoma listkami szałwii.

Więcej o: