• Link został skopiowany

Gratin dyniowo-ziemniaczane. To nie byle jaka zapiekanka

Ziemniak to swojskie, przaśne warzywo. Nadaj mu elegancji - połącz z dynią i zasyp parmezanem. Wtedy nawet nazwa sugeruje, że gratin to nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana. Fartuchy w dłoń!
Gratin dyniowo-ziemniaczane
Haps

Przepis na gratin dyniowo-ziemniaczane

Składniki:

  • 100 ml śmietany 30 lub 36 proc.
  • 2 ząbki czosnku
  • dynia piżmowa
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g parmezanu
  • 50 g masła
  • sól i pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

Zacznij od obrania ziemniaków i dyni, a następnie pokrój je w cieniutkie plasterki. 

W misce wymieszaj śmietanę, połowę startego parmezanu, starty czosnek i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Następnie dodaj ziemniaki i dynię, wymieszaj dokładnie.

Naczynie, w którym będziesz piec gratin, nasmaruj masłem, następnie wykładaj ziemniaki i dynię na przemian, tworząc warstwy. Na sam koniec zalej całe gratin pozostałą w misce śmietaną. Na wierzch zetrzyj pozostały ser i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Więcej o: