Risotto grzybowe z boczkiem

Jesienią nie ma opcji, żeby w kuchni nie wykorzystać grzybów. Dlatego nasza propozycja na dziś to genialne risotto grzybowe z boczkiem. Zapewniamy, że boczkiem wam nie wyjdzie!

Risotto grzybowe z boczkiem - przepis na obowiązkowy jesienny obiad

Składniki:

Na wywar:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • garść suszonych grzybów
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Na risotto:

  • 1 seler naciowy
  • 4 plastry boczku
  • 2-3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 160 g ryżu arborio
  • 120 ml białego wina
  • 2 garści świeżych grzybów (rydzów, kurek, podgrzybków itp.)
  • 50 g masła
  • 70 g parmezanu
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania wywaru. Obierz warzywa, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj przez około 45 minut.

W tym czasie przygotuj składniki na risotto. Seler naciowy, szalotki i czosnek obierz i pokrój drobno. Następnie pokrój boczek w kostkę. Pokrój też grzyby – im większe kawałki, tym bardziej wyczuwalne podczas jedzenia.

Na patelni zacznij podsmażać boczek – jeśli jest mało tłusty, dolej oliwy. Gdy się zezłoci, dorzuć pokrojoną szalotkę, selera i czosnek. W momencie, gdy szalotka się zeszkli, wsyp ryż. Podsmażaj, aż zrobi się delikatnie przezroczysty. Zalej winem i poczekaj, aż alkohol odparuje. Następnie stopniowo dolewaj odcedzonego wywaru. Dolewaj tyle, by przykryć ryż. Gotuj na małym ogniu i mieszaj drewnianą bądź silikonową szpatułką. Gdy ryż wchłonie płyn, dorzuć pokrojone grzyby i dolej kolejną porcję wywaru. Znowu zamieszaj. Powtarzaj proces przez około 20 minut do momentu, aż ryż pięknie napęcznieje, a konsystencja risotto będzie przypominać gęstą, ale lejącą się lawę.

Na sam koniec dorzuć masło, zetrzyj połowę sera, wyłącz kuchenkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Podawaj, póki gorące posypane kolejną porcją sera.

Więcej o: