Składniki:
Na wywar:
Na risotto:
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania wywaru. Obierz warzywa, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj przez około 45 minut.
W tym czasie przygotuj składniki na risotto. Seler naciowy, szalotki i czosnek obierz i pokrój drobno. Następnie pokrój boczek w kostkę. Pokrój też grzyby – im większe kawałki, tym bardziej wyczuwalne podczas jedzenia.
Na patelni zacznij podsmażać boczek – jeśli jest mało tłusty, dolej oliwy. Gdy się zezłoci, dorzuć pokrojoną szalotkę, selera i czosnek. W momencie, gdy szalotka się zeszkli, wsyp ryż. Podsmażaj, aż zrobi się delikatnie przezroczysty. Zalej winem i poczekaj, aż alkohol odparuje. Następnie stopniowo dolewaj odcedzonego wywaru. Dolewaj tyle, by przykryć ryż. Gotuj na małym ogniu i mieszaj drewnianą bądź silikonową szpatułką. Gdy ryż wchłonie płyn, dorzuć pokrojone grzyby i dolej kolejną porcję wywaru. Znowu zamieszaj. Powtarzaj proces przez około 20 minut do momentu, aż ryż pięknie napęcznieje, a konsystencja risotto będzie przypominać gęstą, ale lejącą się lawę.
Na sam koniec dorzuć masło, zetrzyj połowę sera, wyłącz kuchenkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Podawaj, póki gorące posypane kolejną porcją sera.