Czereśniowy cobbler to ciasto doskonałe. Uważaj na zagniatanie, a wszystko wyjdzie tak, jak powinno

Czereśniowy cobbler to ciasto doskonałe w każdym calu i idealne na lato, kiedy czereśnie są świeże, słodkie i soczyste. Jak je zrobić? Zdziwisz się, jakie to proste. Pamiętaj, że jeśli nie masz dostępu do czereśni, możesz zastąpić je innymi owocami.

Czereśniowy cobbler - przepis na letnie ciasto

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 500 g czereśni
  • 50 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Najpierw zagnieć ciasto. Najlepiej robić to krótko i szybko, żeby masło za bardzo się nie rozgrzało i by ciasto nie robiło się zbite. Im szybciej je zagnieciesz, tym lepiej. Następnie schowaj je na 30 minut do lodówki.

W tym czasie wydryluj czereśnie. Wymieszaj je z cukrem, pokruszoną czekoladą oraz skrobią. Czereśnie przełóż do formy, w której będziesz piec ciasto. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Podziel na kawałki jak ciastka i zakryj nim czereśnie. Wstaw na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby włączyć termoobieg. Ciasto podawaj gorące.

Więcej o: