Czereśniowy cobbler to ciasto doskonałe. Uważaj na zagniatanie, a wszystko wyjdzie tak, jak powinno I Przepisy HapsVod.pl!
Czereśniowy cobbler to ciasto doskonałe. Uważaj na zagniatanie, a wszystko wyjdzie tak, jak powinno
REKLAMA
Haps
Czereśniowy cobbler to ciasto doskonałe w każdym calu i idealne na lato, kiedy czereśnie są świeże, słodkie i soczyste. Jak je zrobić? Zdziwisz się, jakie to proste. Pamiętaj, że jeśli nie masz dostępu do czereśni, możesz zastąpić je innymi owocami.
3
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Czereśniowy cobbler - przepis na letnie ciasto
Składniki:
REKLAMA
Na ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
laska wanilii
szczypta soli
Na nadzienie:
500 g czereśni
50 g cukru
100 g czekolady gorzkiej
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Najpierw zagnieć ciasto. Najlepiej robić to krótko i szybko, żeby masło za bardzo się nie rozgrzało i by ciasto nie robiło się zbite. Im szybciej je zagnieciesz, tym lepiej. Następnie schowaj je na 30 minut do lodówki.
W tym czasie wydryluj czereśnie. Wymieszaj je z cukrem, pokruszoną czekoladą oraz skrobią. Czereśnie przełóż do formy, w której będziesz piec ciasto. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Podziel na kawałki jak ciastka i zakryj nim czereśnie. Wstaw na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pamiętaj, aby włączyć termoobieg. Ciasto podawaj gorące.