Przepis na placki z cukinii, które są ultrachrupiące. Nie zapomnij o śmietanie

Cukinia - przez jednych uwielbiana, przez innych znienawidzona. Trzeba jednak przyznać, że placki wychodzą z niej znakomite. Szczególnie, jeśli są ekstremalnie chrupiące i poda się je z prostym, a wiele zmieniającym dodatkiem. Łapcie nasz przepis!

Przepis na placki z cukinii, które są ultrachrupiące

Składniki:

  • 400 g cukinii
  • jajko
  • cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pęczek pietruszki
  • 50 g parmezanu
  • ząbek czosnku
  • kwaśna śmietana
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinię ścieramy lub kroimy w cienkie paseczki. Można też użyć do tego spiralizatora, finalny kształt placków będzie ciekawszy. Pokrojoną cukinię solimy i odstawiamy na 15-20 minut, by puściła wodę. Następnie odciskamy ją za pomocą gazy lub szmatki tak, by pozbyć się nadmiaru wody.

Mieszamy odciśniętą cukinię z jajkiem, mąką, startym czosnkiem, startym parmezanem, posiekaną cebulą i natką pietruszki. Smażymy płaskie placki na rozgrzanym oleju na złotobrązowo. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.

Więcej o:
Copyright © Agora SA