Przepis na placki z cukinii, które są ultrachrupiące. Nie zapomnij o śmietanie I Przepisy HapsVod.pl!
Przepis na placki z cukinii, które są ultrachrupiące. Nie zapomnij o śmietanie
REKLAMA
Haps
Cukinia - przez jednych uwielbiana, przez innych znienawidzona. Trzeba jednak przyznać, że placki wychodzą z niej znakomite. Szczególnie, jeśli są ekstremalnie chrupiące i poda się je z prostym, a wiele zmieniającym dodatkiem. Łapcie nasz przepis!
4
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na placki z cukinii, które są ultrachrupiące
Składniki:
REKLAMA
400 g cukinii
jajko
cebula
2 łyżki mąki pszennej
pęczek pietruszki
50 g parmezanu
ząbek czosnku
kwaśna śmietana
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinię ścieramy lub kroimy w cienkie paseczki. Można też użyć do tego spiralizatora, finalny kształt placków będzie ciekawszy. Pokrojoną cukinię solimy i odstawiamy na 15-20 minut, by puściła wodę. Następnie odciskamy ją za pomocą gazy lub szmatki tak, by pozbyć się nadmiaru wody.
Mieszamy odciśniętą cukinię z jajkiem, mąką, startym czosnkiem, startym parmezanem, posiekaną cebulą i natką pietruszki. Smażymy płaskie placki na rozgrzanym oleju na złotobrązowo. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.