Młode ziemniaki z gzikiem, czyli połączenie idealne. Najprostsze danie świata

Gzik to sztandarowa potrawa kuchni wielkopolskiej. Jest to twaróg wymieszany ze śmietaną, szczypiorkiem i rzodkiewką. Podaje się go z ziemniakami, więc nasze kubki smakowe mogą rozkoszować się nim przez cały rok - użyc możecie zarówno młodych, jak i starych ziemniaków. My przygotowaliśmy dla was wersję z tymi pierwszymi i wiecie co? Zakochacie się od razu.

Młode ziemniaki z gzikiem - przepis, który pokochacie

Składniki:

  • 500 g ziemniaków młodych
  • 250 g tłustego twarogu
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Twaróg rozgnieć i wymieszaj z kwaśną śmietaną. Dodaj posiekany koperek, szczypiorek oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.

Ugotowane ziemniaki wymieszaj z masełkiem i posiekanym koperkiem. Ułóż na talerz, na ziemniaki ułóż gzik i posyp pozostałymi ziołami. Udekoruj rzodkiewkami.

Smacznego!

Więcej o: