Młode ziemniaki z gzikiem, czyli połączenie idealne. Najprostsze danie świata I Przepisy HapsVod.pl!
Młode ziemniaki z gzikiem, czyli połączenie idealne. Najprostsze danie świata
REKLAMA
Haps
Gzik to sztandarowa potrawa kuchni wielkopolskiej. Jest to twaróg wymieszany ze śmietaną, szczypiorkiem i rzodkiewką. Podaje się go z ziemniakami, więc nasze kubki smakowe mogą rozkoszować się nim przez cały rok - użyc możecie zarówno młodych, jak i starych ziemniaków. My przygotowaliśmy dla was wersję z tymi pierwszymi i wiecie co? Zakochacie się od razu.
3
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Młode ziemniaki z gzikiem - przepis, który pokochacie
Składniki:
REKLAMA
500 g ziemniaków młodych
250 g tłustego twarogu
100 g kwaśnej śmietany
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
2-3 rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Twaróg rozgnieć i wymieszaj z kwaśną śmietaną. Dodaj posiekany koperek, szczypiorek oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
Ugotowane ziemniaki wymieszaj z masełkiem i posiekanym koperkiem. Ułóż na talerz, na ziemniaki ułóż gzik i posyp pozostałymi ziołami. Udekoruj rzodkiewkami.