Składniki:
Na ciasto:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Zacznij od ciasta – wszystkie składniki na ciasto mocno schłodź. Masło i suche składniki możesz nawet lekko zamrozić. Następnie w metalowej lub szklanej misce (taka najdłużej będzie trzymać zimną temperaturę) wymieszaj suche składniki – mąkę, kokos, cukier i sól. Do środka zetrzyj masło. Możesz je również pokroić w drobną kostkę, ale ścieranie na tarce jest szybsze, a dzięki temu masło nie zdąży się nagrzać.
Po maśle dodaj zimną kwaśną śmietanę i wymieszaj wszystko widelcem. Zagnieć szybko i krótko, starając się nie nagrzewać ciasta. Uformuj z ciasta płaski dysk i zawiń je w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny lub do zamrażarki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj truskawki. Pokrój je na dowolnie wybrany przez siebie kształt (połówki/ćwiartki/ósemki).
Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 0,5 cm. Zostawiając około 2-3 cm zapasu na ranty, ułóż truskawki na środku rozwałkowanego galette. Gdy ułożysz truskawki, zacznij zawijać brzegi ciasta na wierzch tak, by delikatnie przykryć owoce dookoła, a przy okazji zamknąć je w tarcie. Następnie posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem – dzięki temu będzie się pięknie błyszczeć po upieczeniu. Gotową tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20-30 minut.