Galette z truskawkami, czyli najłatwiejsza tarta na świecie. Jest cudownie chrupiąca

Galette to rodzaj rustykalnej tarty. Piecze się ją bez formy, nie jest więc idealnie okrągła. To tylko nadaje jej uroku, bo wygląda jeszcze bardziej swojsko. A jak smakuje! Dodajcie do niej sezonowe owoce, a poczujecie się jak w bajce. My polecamy wam galette z truskawkami.

Galette z truskawkami - przepis na rustykalną tartę

Składniki:

Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej typ 480
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 30 g cukru
  • 3 g soli
  • 100 g masła
  • 80 g kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Zacznij od ciasta – wszystkie składniki na ciasto mocno schłodź. Masło i suche składniki możesz nawet lekko zamrozić. Następnie w metalowej lub szklanej misce (taka najdłużej będzie trzymać zimną temperaturę) wymieszaj suche składniki – mąkę, kokos, cukier i sól. Do środka zetrzyj masło. Możesz je również pokroić w drobną kostkę, ale ścieranie na tarce jest szybsze, a dzięki temu masło nie zdąży się nagrzać.

Po maśle dodaj zimną kwaśną śmietanę i wymieszaj wszystko widelcem. Zagnieć szybko i krótko, starając się nie nagrzewać ciasta. Uformuj z ciasta płaski dysk i zawiń je w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny lub do zamrażarki na 30 minut.

W tym czasie przygotuj truskawki. Pokrój je na dowolnie wybrany przez siebie kształt (połówki/ćwiartki/ósemki).

Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 0,5 cm. Zostawiając około 2-3 cm zapasu na ranty, ułóż truskawki na środku rozwałkowanego galette. Gdy ułożysz truskawki, zacznij zawijać brzegi ciasta na wierzch tak, by delikatnie przykryć owoce dookoła, a przy okazji zamknąć je w tarcie. Następnie posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem – dzięki temu będzie się pięknie błyszczeć po upieczeniu. Gotową tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 20-30 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA