Serniki idealne na lato - dwie propozycje. Już na samą myśl robi się przyjemniej

Serniki wielu osobom kojarzą się ze świętami, my jednak udowodnimy wam, że równie dobrze radzą sobie latem. Mamy dla was dwie propozycje - sernik na zimno z malinami i białą czekoladą (uśmiechamy się już na samą myśl) oraz wakacyjną wariację na temat słynnego koktajlu. Łapcie!

Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą - przepis

Składniki:

  • 1 kg twarogu typu Philadelphia
  • 100 ml mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • laska wanilii
  • 200 g białej czekolady
  • 600 g malin
  • 250 g ciemnych ciastek
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania spodu. Zblenduj ciastka, a następnie wymieszaj je dokładnie z masłem, tak by powstała jednolita masa. Wyłóż nią tortownicę wyłożoną od spodu papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieć i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

W tym czasie przygotuj sernik. Do gotującego się mleka dodaj śmietanę, cukier i 3/4 białej czekolady. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj ziarna z laski wanilii, zamieszaj, a następnie połącz masę razem z twarogiem. Dodaj do środka część malin i zamieszaj delikatnie, tak by ich nie zgnieść.

Wyjmij spód z lodówki, wylej na wierzch masę twarogową i dokładnie wygładź. Na wierzchu ułóż pozostałe maliny. Wstaw do lodówki do zastygnięcia. Gotowy sernik podawaj ze startą lub rozpuszczoną białą czekoladą.

Obłędny sernik pina colada - przepis

Składniki:

Spód:

  • 350 g ciastek
  • 70 g masła
  • 50 g wiórków kokosowych

Masa sernikowa:

  • 1 kg tłustego twarogu 
  • 250 g mascarpone
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • puszka ananasa

Oraz:

  • 350 ml śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

Ciastka, pokrojone w kostkę masło i wiórki kokosowe rozdrobnij i wymieszaj. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dociśnij dokładnie. Formę wstaw do lodówki.

Plastry ananasa zblenduj na gładką masę. Do dużej miski włóż twaróg, mascarpone oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj mikserem. Stale miksując, dodawaj po jednym jajku oraz żółtku. Wlej mleko skondensowane i połącz składniki. Dodaj mleko kokosowe i znów wymieszaj. Na koniec wlej także pulpę ananasową i raz jeszcze całość połącz mikserem.

Masę twarogową przelej na spód ciasteczkowy. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 100 minut.

Na gorące ciasto wyłóż śmietanę, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika na kolejnych 15 minut. Gotowy sernik pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Więcej o: