Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora I Przepisy HapsVod.pl!
Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora
REKLAMA
Haps
Osoby, które nie znają francuskiego, mogą napotkać pewien problem z wymówieniem nazwy tej zupy. Jednak gwarantujemy, że problemu nie będzie z jej zjedzeniem. W dodatku robi się ją tak łatwo, że szkoda nie spróbować.
3
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Vichyssoise, czyli zupa na zimno z ziemniaków i pora - przepis
Składniki:
REKLAMA
700 g pora
500 g ziemniaków
100 g masła
łyżeczka suszonego tymianku
litr bulionu warzywnego
150 ml śmietanki kremówki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pokrój drobno białą część pora. Tak samo pokrój obrane ziemniaki. Następnie podsmaż oba warzywa na maśle, tak by lekko się zrumieniły. Zalej wszystko bulionem i gotuj do miękkości.
Zblenduj zupę razem ze śmietaną na jednolity krem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do lodówki do wystygnięcia. Podawaj na zimno.