Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora

Osoby, które nie znają francuskiego, mogą napotkać pewien problem z wymówieniem nazwy tej zupy. Jednak gwarantujemy, że problemu nie będzie z jej zjedzeniem. W dodatku robi się ją tak łatwo, że szkoda nie spróbować.

Vichyssoise, czyli zupa na zimno z ziemniaków i pora - przepis

Składniki:

  • 700 g pora
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g masła
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • litr bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pokrój drobno białą część pora. Tak samo pokrój obrane ziemniaki. Następnie podsmaż oba warzywa na maśle, tak by lekko się zrumieniły. Zalej wszystko bulionem i gotuj do miękkości.

Zblenduj zupę razem ze śmietaną na jednolity krem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do lodówki do wystygnięcia. Podawaj na zimno.

Więcej o: