Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

W Hiszpanii mówią na niego gazpacho, w Polsce to po prostu chłodnik. Nieważne, jak nazywasz tę zupę, chyba nie ma lepszego sezonu na jego przygotowanie niż lato. Ale żeby dodać trochę hiszpańskiego temperamentu, my dodaliśmy arbuza. Ty też dodaj. Obowiązkowo!

Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami - przepis na letni obiad

Składniki:

  • 0,5 kg arbuza
  • 0,5 kg pomidorów
  • sok z limonki
  • 100 g fety
  • garść płatków migdałowych
  • 20 ml oliwy

Sposób przygotowania:

Miąższ z arbuza przetrzyj przez sito – w ten sposób pozbędziesz się pestek. Pomidory umyj i usuń szypułki. Jeśli chcesz, możesz je obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.

Arbuz i pomidory zblenduj razem tak, jak lubisz: zostawiając kawałki pomidorów lub na gładki krem. Dopraw sokiem z limonki i oliwą.

Chłodnik podawaj z lodówki, z pokruszoną fetą, pokruszonymi płatkami migdałów i kroplą dobrej oliwy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA