W Hiszpanii mówią na niego gazpacho, w Polsce to po prostu chłodnik. Nieważne, jak nazywasz tę zupę, chyba nie ma lepszego sezonu na jego przygotowanie niż lato. Ale żeby dodać trochę hiszpańskiego temperamentu, my dodaliśmy arbuza. Ty też dodaj. Obowiązkowo!
3
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami - przepis na letni obiad
Składniki:
REKLAMA
0,5 kg arbuza
0,5 kg pomidorów
sok z limonki
100 g fety
garść płatków migdałowych
20 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Miąższ z arbuza przetrzyj przez sito – w ten sposób pozbędziesz się pestek. Pomidory umyj i usuń szypułki. Jeśli chcesz, możesz je obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne.
Arbuz i pomidory zblenduj razem tak, jak lubisz: zostawiając kawałki pomidorów lub na gładki krem. Dopraw sokiem z limonki i oliwą.
Chłodnik podawaj z lodówki, z pokruszoną fetą, pokruszonymi płatkami migdałów i kroplą dobrej oliwy.