Młoda kapusta po azjatycku. Polski symbol lata w niecodziennym wydaniu

Młoda kapusta wiosną i latem podbija polskie stoły. Można ją podawać jako dodatek do dań głównych, zrobić z niej bigos lub kapuśniak. Można też nadać jej zupełnie nowy wymiar i zrobić z azjatyckim twistem. Gwarantujemy, że będzie przepyszna.

Młoda kapusta po azjatycku - przepis

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 250 ml jogurtu
  • olej do smażenia
  • masło do smażenia
  • pasta sambal oelek
  • pęczek kolendry
  • ząbek czosnku
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • cynamon w proszku
  • kmin rzymski do smaku
  • tłuczone ziarna kolendry do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Młodą kapustę kroimy najpierw na pół, a potem jedną z połówek na ćwiartki. Posypujemy je solą. Czosnek siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Obsmażamy ćwiartki kapusty. Zdejmujemy z patelni i znów wlewamy na nią olej oraz rozpuszczamy masło. Wsypujemy tłuczone ziarna kolendry i cynamon. Mieszamy, a następnie dodajemy czosnek. Wszystko powinno nabrać brązowego koloru. 

Dodajemy pastę sambal oelek i mieszamy. Kapustę przekładam na talerz, polewamy sosem, który przygotowaliśmy na patelni. Dekorujemy listkami kolendry, kminem, jogurtem i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Więcej o: