Młoda kapusta po azjatycku. Polski symbol wiosny w niecodziennym wydaniu
Młoda kapusta po azjatycku. Polski symbol wiosny w niecodziennym wydaniu
REKLAMA
Haps
Młoda kapusta wiosną i latem podbija polskie stoły. Można ją podawać jako dodatek do dań głównych, zrobić z niej bigos lub kapuśniak. Można też nadać jej zupełnie nowy wymiar i zrobić z azjatyckim twistem. Gwarantujemy, że będzie przepyszna.
10
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Młoda kapusta po azjatycku - przepis
Składniki:
główka młodej kapusty
250 ml jogurtu
olej do smażenia
masło do smażenia
pasta sambal oelek
pęczek kolendry
ząbek czosnku
100 g orzeszków ziemnych
cynamon w proszku
kmin rzymski do smaku
tłuczone ziarna kolendry do smaku
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Młodą kapustę kroimy najpierw na pół, a potem jedną z połówek na ćwiartki. Posypujemy je solą. Czosnek siekamy.
REKLAMA
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Obsmażamy ćwiartki kapusty. Zdejmujemy z patelni i znów wlewamy na nią olej oraz rozpuszczamy masło. Wsypujemy tłuczone ziarna kolendry i cynamon. Mieszamy, a następnie dodajemy czosnek. Wszystko powinno nabrać brązowego koloru.
Dodajemy pastę sambal oelek i mieszamy. Kapustę przekładam na talerz, polewamy sosem, który przygotowaliśmy na patelni. Dekorujemy listkami kolendry, kminem, jogurtem i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.