Clafoutis z rabarbarem, czyli król jest tylko jeden. Prosty przepis na letni deser I Przepisy HapsVod.pl!
Clafoutis z rabarbarem, czyli król jest tylko jeden. Prosty przepis na letni deser
REKLAMA
Haps
Wy też tak macie, że gdy myślicie "rabarbar", to przed oczami automatycznie pojawiają wam się słońce, błękitne niebo i rozwieszony między drzewami hamak? My tak, dlatego postanowiliśmy dać upust tym emocjom i zamienić je w przepyszny, wiosenno-letni deser.
10
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Clafoutis z rabarbarem - prosty przepis na wiosenno-letnie ciasto
Składniki:
REKLAMA
2 łodygi rabarbaru
3 jajka
50 g cukru trzcinowego
100 g mąki pszennej
250 ml mleka
ok. 30 g masła
sól
cynamon i cukier trzcinowy do posypania
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Smarujemy formę masłem i na spodzie układamy pokrojone warzywo. Posypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym. Masło rozpuszczamy.
Mąkę mieszamy w misce z cukrem trzcinowym i solą. Dolewamy mleko i jeszcze raz mieszamy. Na koniec dodajemy jajka oraz rozpuszczone masło i łączymy składniki. Przygotowaną masą zalewamy rabarbar. Wkładamy na 20 minut do piekarnika.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.