Clafoutis z rabarbarem, czyli król jest tylko jeden. Prosty przepis na letni deser

Wy też tak macie, że gdy myślicie "rabarbar", to przed oczami automatycznie pojawiają wam się słońce, błękitne niebo i rozwieszony między drzewami hamak? My tak, dlatego postanowiliśmy dać upust tym emocjom i zamienić je w przepyszny, wiosenno-letni deser.

Clafoutis z rabarbarem - prosty przepis na wiosenno-letnie ciasto

Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 jajka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • ok. 30 g masła
  • sól
  • cynamon i cukier trzcinowy do posypania

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Smarujemy formę masłem i na spodzie układamy pokrojone warzywo. Posypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym. Masło rozpuszczamy.

Mąkę mieszamy w misce z cukrem trzcinowym i solą. Dolewamy mleko i jeszcze raz mieszamy. Na koniec dodajemy jajka oraz rozpuszczone masło i łączymy składniki. Przygotowaną masą zalewamy rabarbar. Wkładamy na 20 minut do piekarnika.

Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. 

Więcej o: