Placki ziemniaczane chrupiące i złociste. Zrobisz je z pięciu składników
Placki ziemniaczane chrupiące i złociste. Zrobisz je z pięciu składników
REKLAMA
Haps
Placki ziemniaczane można jeść na wiele różnych sposobów. Wciąż nie udało się dojść do porozumenia, czy lepsze są te z cukrem czy może jednak wytrawne, ze śmietaną. Jednak to, co naprawdę ważne, to ich złotobrązowy kolor i chrupkość. Z naszego przepisu wyjdą idealne.
2
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Placki ziemniaczane - chrupiące i złotobrązowe
Składniki:
REKLAMA
1 kg dużych ziemniaków
500 g cebuli
2 l oleju rzepakowego
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach, a następnie wypłucz w wodzie. Odsącz na szmatce do sucha. Dodaj do ziemniaków posiekaną cebulę, sól, pieprz i odrobinę oleju. Wymieszaj dokładnie. Podziel na porcje i uformuj placki. Smaż na głębokim tłuszczu, aż będą złotobrązowe. Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.