Placki ziemniaczane chrupiące i złociste. Zrobisz je z pięciu składników

Placki ziemniaczane można jeść na wiele różnych sposobów. Wciąż nie udało się dojść do porozumenia, czy lepsze są te z cukrem czy może jednak wytrawne, ze śmietaną. Jednak to, co naprawdę ważne, to ich złotobrązowy kolor i chrupkość. Z naszego przepisu wyjdą idealne.

Placki ziemniaczane - chrupiące i złotobrązowe

Składniki:

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 500 g cebuli
  • 2 l oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach, a następnie wypłucz w wodzie. Odsącz na szmatce do sucha. Dodaj do ziemniaków posiekaną cebulę, sól, pieprz i odrobinę oleju. Wymieszaj dokładnie. Podziel na porcje i uformuj placki. Smaż na głębokim tłuszczu, aż będą złotobrązowe. Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA