Sernik baskijski robi furorę wśród fanów deserów. Tak kremowego jeszcze nie jedliście

Przed wami... sernik baskijski! Przez wielu uważany za najlepszy sernik na świecie. Czy wy też tak sądzicie? Jeśli tak, wypróbujcie ten przepis, a jeśli nie... też wypróbujcie i się przekonajcie.

Sernik baskijski - przepis na wyjątkowo kremowe ciasto

Składniki:

  • 200 g herbatników czekoladowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 50 g masła
  • 350 g serka śmietankowego
  • 350 g mascarpone
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 10 g soli morskiej
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 6 jajek
  • 250 g cukru

Sposób przygotowania:

Herbatniki drobno zblenduj. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Przełóż do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około sześć minut. 

W drugiej misce umieść jajka, śmietankę, sól, jogurt grecki i oba serki. Rozkrój laskę wanilii i dosyp ziarenka. Zblenduj na gładką, płynną masę i wymieszaj łopatką. Wyjmij tortownicę ze spodem i przelej do niej masę. Piecz przez około 30 minut w 240 stopniach Celsjusza. Jego wierzch powinien zyskać brązowy kolor. Następnie wystudź sernik i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Więcej o: