Placuszki warzywno-drobiowe. Wystarczy pokroić kilka składników, wymieszać i gotowe. Potem już tylko smażenie

Są na świecie dania tak proste, że aż trudno w to uwierzyć. Placuszki warzywno-drobiowe zdecydowanie się do nich zaliczają. Zrobisz je, nawet jeśli do kuchni zaglądasz tylko po to, żeby sprawdzić, czy światło w lodówce pali się cały czas.

Placuszki warzywno-drobiowe. Przepis na szybką przekąskę

Składniki:

  • pół czerwonej papryki
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • pół puszki kukurydzy
  • łyżka musztardy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Paprykę, cebulę i czosnek kroimy drobno. Natkę siekamy. Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy pokrojone wcześniej produkty oraz natkę. Dosypujemy kukurydzę, wrzucamy jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz musztardę i mieszamy. 

Olej rozgrzewamy na patelni. W dłoniach formujemy kotleciki i przekładamy je na patelnię. Układamy je tak, żeby się nie stykały. Na naszej patelni zmieściły się cztery. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. I to by było na tyle. Prawda, że banalne?

Więcej o:
Copyright © Agora SA