Placuszki warzywno-drobiowe. Wystarczy pokroić kilka składników, wymieszać i gotowe. Potem już tylko smażenie
Placuszki warzywno-drobiowe. Wystarczy pokroić kilka składników, wymieszać i gotowe. Potem już tylko smażenie
REKLAMA
Haps
Są na świecie dania tak proste, że aż trudno w to uwierzyć. Placuszki warzywno-drobiowe zdecydowanie się do nich zaliczają. Zrobisz je, nawet jeśli do kuchni zaglądasz tylko po to, żeby sprawdzić, czy światło w lodówce pali się cały czas.
3
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Placuszki warzywno-drobiowe. Przepis na szybką przekąskę
Składniki:
REKLAMA
pół czerwonej papryki
mała cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
400 g mielonego mięsa drobiowego
pół puszki kukurydzy
łyżka musztardy
2 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Paprykę, cebulę i czosnek kroimy drobno. Natkę siekamy. Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy pokrojone wcześniej produkty oraz natkę. Dosypujemy kukurydzę, wrzucamy jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz musztardę i mieszamy.
Olej rozgrzewamy na patelni. W dłoniach formujemy kotleciki i przekładamy je na patelnię. Układamy je tak, żeby się nie stykały. Na naszej patelni zmieściły się cztery. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. I to by było na tyle. Prawda, że banalne?