Fuczki to potrawa kuchni ukraińskiej i podkarpackiej. Są bardzo popularne przede wszystkim w Bieszczadach. Robi się je z odciśniętej z nadmiaru soku kapusty kiszonej, dzięki czemu mają niepowtarzalny smak. Zresztą, sami się przekonajcie. Przepis znajdziecie poniżej. Smacznego!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka rozbełtujemy w misce. Dodajemy sól i pieprz oraz kmin rzymski. Mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę i znów mieszamy. Miskę odstawiamy na bok
Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy ją do przygotowanego wcześniej ciasta. Kapustę siekamy nożem i dodajemy do miski z ciastem i cebulą. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy łyżką porcję ciasta, lekko przyklepujemy i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż placki się zarumienią. Najlepiej smażyć maksymalnie cztery na raz, żeby placki nie nachodziły na siebie. Fuczki podajemy ze śmietaną i posiekanym koperkiem.