Fuczki, czyli przepis na placki z kiszonej kapusty. Kroisz, mieszasz, smażysz i gotowe

Uwielbiacie placki, ale już trochę nużą was ziemniaczane albo z cukinii? Przybywamy z pomocą. Spróbujcie fuczków, czyli placków z kapusty kiszonej. Robi się je megaprosto i megaszybko. Wystarczy pokroić, zamieszać i usmażyć. Do dzieła!

Fuczki to potrawa kuchni ukraińskiej i podkarpackiej. Są bardzo popularne przede wszystkim w Bieszczadach. Robi się je z odciśniętej z nadmiaru soku kapusty kiszonej, dzięki czemu mają niepowtarzalny smak. Zresztą, sami się przekonajcie. Przepis znajdziecie poniżej. Smacznego!

Fuczki - przepis na placki z kapusty kiszonej

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej
  • cebula
  • 6 łyżek mąki
  • woda
  • sól i pieprz
  • kmin rzymski
  • opcjonalnie jajko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka rozbełtujemy w misce. Dodajemy sól i pieprz oraz kmin rzymski. Mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę i znów mieszamy. Miskę odstawiamy na bok

Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy ją do przygotowanego wcześniej ciasta. Kapustę siekamy nożem i dodajemy do miski z ciastem i cebulą. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy łyżką porcję ciasta, lekko przyklepujemy i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż placki się zarumienią. Najlepiej smażyć maksymalnie cztery na raz, żeby placki nie nachodziły na siebie. Fuczki podajemy ze śmietaną i posiekanym koperkiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA