Szuba, czyli inaczej śledź pod pierzynką, wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Potrawa jest jednak popularna również w innych krajach byłego ZSRR, a także w Polsce. Można przygotować ją zarówno na święta - wielkanocne lub Bożego Narodzenia - jak i na zwykłą imprezę w gronie rodziny lub przyjaciół. Robi się ją bardzo prosto, przekonajcie się sami.
Składniki:
Śledź pod szubą. Sposób przygotowania
Ziemniaki i marchewkę gotujemy w jednym garnku, buraki w osobnym. Śledzia i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na spodzie przezroczystego naczynia kładziemy śledzia. Posypujemy cebulką i smarujemy cienką warstwą majonezu.
Ugotowane warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Następnie układamy warstwę ziemniaków. Delikatnie solimy i smarujemy cienką warstwą majonezu. Nakładamy pokrojoną marchewkę, delikatnie solimy i smarujemy majonezem. Nakładamy buraki, solimy i smarujemy lekko majonezem. Ugotowane na twardo jajko kroimy w kostkę i dekorujemy danie.