Śledź pod szubą na Wielkanoc i nie tylko. Zasada czterech razy nada mu wybitnego smaku

Śledź króluje na polskim stole w każde święta. Jeśli chcesz podać go w nieco inny sposób niż zwykle, sięgnij po nasz przepis na śledzia pod szubą. Sałatkę robi się łatwo i szybko, a jeśli zastosujesz się do zasady czterech razy, jej smak będzie obłędny.

Szuba, czyli inaczej śledź pod pierzynką, wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Potrawa jest jednak popularna również w innych krajach byłego ZSRR, a także w Polsce. Można przygotować ją zarówno na święta - wielkanocne lub Bożego Narodzenia - jak i na zwykłą imprezę w gronie rodziny lub przyjaciół. Robi się ją bardzo prosto, przekonajcie się sami.

Śledź pod szubą - przepis na Wielkanoc i nie tylko

Składniki:

  • 2 śledzie (w zalewie korzennej lub solone)
  • cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 buraki
  • marchewka
  • 2 jajka
  • majonez
  • sól i pieprz

Śledź pod szubą. Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchewkę gotujemy w jednym garnku, buraki w osobnym. Śledzia i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na spodzie przezroczystego naczynia kładziemy śledzia. Posypujemy cebulką i smarujemy cienką warstwą majonezu.

Ugotowane warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Następnie układamy warstwę ziemniaków. Delikatnie solimy i smarujemy cienką warstwą majonezu. Nakładamy pokrojoną marchewkę, delikatnie solimy i smarujemy majonezem. Nakładamy buraki, solimy i smarujemy lekko majonezem. Ugotowane na twardo jajko kroimy w kostkę i dekorujemy danie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA