Serniczki z patelni. Jeszcze szybsze, jeszcze prostsze i równie pyszne, jak tradycyjny sernik

Jeśli sernik, to tylko z piekarnika? Zaszalejmy! Być może puryści kulinarni złapią się za głowę, gdy zobaczą nasze serniczki z patelni, ale jesteśmy przekonani, że będzie to gest zachwytu. Nasz deser jest szybki, prosty i smakuje równie dobrze, jak tradycyjne ciasto. Spróbujecie? No to haps!

Serniczki z patelni - przepis na nietypowy deser

Składniki:

  • 300 g półtłustego twarogu
  • jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • kwaśna śmietana do podania

Serniczki z patelni - sposób przygotowania:

Twaróg przecieramy przez sito, żeby serniczki były bardziej puszyste. Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, jajko, sól i cukier. Składniki mieszamy, najlepiej ręcznie. Masa powinna być lepka. Jeżeli jest zbyt sucha, można dolać odrobinę wody. Formujemy kulki i spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy serniczki przez około 6-7 minut z każdej strony, przykrywając pokrywką. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA