Serniczki z patelni. Jeszcze szybsze, jeszcze prostsze i równie pyszne, jak tradycyjny sernik
Serniczki z patelni. Jeszcze szybsze, jeszcze prostsze i równie pyszne, jak tradycyjny sernik
REKLAMA
Haps
Jeśli sernik, to tylko z piekarnika? Zaszalejmy! Być może puryści kulinarni złapią się za głowę, gdy zobaczą nasze serniczki z patelni, ale jesteśmy przekonani, że będzie to gest zachwytu. Nasz deser jest szybki, prosty i smakuje równie dobrze, jak tradycyjne ciasto. Spróbujecie? No to haps!
3
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Serniczki z patelni - przepis na nietypowy deser
Składniki:
REKLAMA
300 g półtłustego twarogu
jajko
3 łyżki mąki pszennej
łyżka cukru
2 łyżeczki oleju do smażenia
szczypta soli
kwaśna śmietana do podania
Serniczki z patelni - sposób przygotowania:
Twaróg przecieramy przez sito, żeby serniczki były bardziej puszyste. Przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, jajko, sól i cukier. Składniki mieszamy, najlepiej ręcznie. Masa powinna być lepka. Jeżeli jest zbyt sucha, można dolać odrobinę wody. Formujemy kulki i spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy serniczki przez około 6-7 minut z każdej strony, przykrywając pokrywką.