Makaron jednogarnkowy. Pomysł na szybki obiad

W kuchni bywacie tylko po to, żeby zrobić kawę, ale pech chciał, że tym razem musicie coś upichcić? To danie zrobicie szybko i łatwo, a w dodatku nie będziecie mieli dużo zmywania - chyba, że macie zasadę "ja gotuję, ty zmywasz", wtedy ktoś inny się ucieszy.

Makaron jednogarnkowy - przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili w proszku
  • oliwa
  • 50 g parmezanu lub innego twardego sera

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek posiekaj drobno i przesmaż w garnku na odrobinie oliwy. Gdy się zeszklą, dodaj suchy makaron, bulion, passatę i chili. Gotuj tyle czasu, ile zaleca producent makaronu na opakowaniu. W razie konieczności dolej 100 ml wody. Pod koniec dodaj szpinak.

Zamieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane świeżą bazylia i startym serem.

Więcej o: