W kuchni bywacie tylko po to, żeby zrobić kawę, ale pech chciał, że tym razem musicie coś upichcić? To danie zrobicie szybko i łatwo, a w dodatku nie będziecie mieli dużo zmywania - chyba, że macie zasadę "ja gotuję, ty zmywasz", wtedy ktoś inny się ucieszy.
3
Fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Makaron jednogarnkowy - przepis
Składniki:
REKLAMA
200 g makaronu spaghetti
200 ml bulionu warzywnego
200 ml przecieru pomidorowego
100 g świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta chili w proszku
oliwa
50 g parmezanu lub innego twardego sera
Sposób przygotowania:
Cebule i czosnek posiekaj drobno i przesmaż w garnku na odrobinie oliwy. Gdy się zeszklą, dodaj suchy makaron, bulion, passatę i chili. Gotuj tyle czasu, ile zaleca producent makaronu na opakowaniu. W razie konieczności dolej 100 ml wody. Pod koniec dodaj szpinak.
Zamieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane świeżą bazylia i startym serem.