Pilaw z kurczakiem. Genialne danie jednogarnkowe, gdy brakuje pomysłu na obiad

Pilaw to danie kuchni tureckiej na bazie ryżu. Można podawać je na tyle sposobów, że z pewnością każdy wybierze swój ulubiony. My zdecydowaliśmy się przyrządzić pilaw z kurczakiem i warzywami. Jego zaletą jest to, że jest daniem jednogarnkowym, dzięki czemu nie pobrudzimy wielu naczyń i łatwo przyrządzimy obiad.

Pilaw z kurczakiem - przepis

Składniki:

  • bakłażan
  • czerwona papryka
  • papryczka chili
  • dwa ząbki czosnku
  • cebula
  • 200 g ryżu
  • 250 g wytrybowanych udek z kurczaka
  • pietruszka i kolendra do dekoracji
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • kumin
  • papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Warzywa kroimy w kostkę. Kurczaka również. Podsmażamy kurczaka, aż się zarumieni i wyjmujemy z garnka. Następnie na rozgrzany olej wrzucamy warzywa i też smażymy do zrumienienia. Dosypujemy ryż i dolewamy około 700 ml wody. Doprawiamy kuminem, papryką i mieszamy. Przykrywamy i gotujemy, aż ryż wchłonie wodę. Gotowe danie dekorujemy pietruszką i kolendrą.

Więcej o: