Chrupiąca ryba z sosem tatarskim. Fantastyczny pomysł na szybki obiad

Złocista, chrupiąca panierka, wyrazisty smak sosu, a do tego ulubiony dodatek. Tak może wyglądać twój dzisiejszy obiad, zwłaszcza jeśli nie masz czasu na przesiadywanie w kuchni i szukasz szybkiego przepisu. Przychodzimy z pomocą!

Przepis na chrupiącą rybę z sosem tatarskim

Składniki na sos:

  • 400 g majonezu
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 szalotka
  • 30 g szczypiorku
  • 30 g koperku
  • 30 g kaparów drobnych
  • sok i zest z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na rybę:

  • 400 g polędwicy z dorsza lub filetów mintaja
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • litr oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania sosu. Ogórki i szalotki pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek, koperek i kapary drobno posiekaj i dodaj do ogórków i szalotki. Dodaj majonez, sok i zest z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, i odstaw do lodówki.

W tym czasie przygotuj rybę. Wysusz ją dokładnie na ręczniku papierowym. Dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz kolejno w mące, rozbełtanym jajku, bułce tartej, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Następnie smaż rybę na rozgrzanym oleju do momentu, aż panierka będzie złotobrązowa.

Więcej o: