Bigos staropolski. Znakomite danie, którego nie może zabraknąć na święta
Bigos staropolski. Znakomite danie, którego nie może zabraknąć na święta
REKLAMA
Haps
Tradycyjny bigos staropolski to jedna z ulubionych potraw Polaków. Kojarzy nam się przede wszystkim ze świętami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go również jako zwykły obiad. Skusicie się?
Podsmażyć mięso pokrojone w kostkę. Doprawić solą i zmielonym pieprzem, a następnie smażyć do zrumienienia. Pamiętać o tym, aby poprzekładać kawałki również na drugą stronę.
Kolejny krok to dodanie kapusty, którą jednak trzeba najpierw opłukać i odcisnąć. Gdy już to zrobicie, podsmażcie ją i dodawajcie partiami do mięsa.
Namoczyć grzyby we wrzącej wodzie. Dorzucić do garnka liście laurowe, doprawić zielem angielskim, goździkami, jałowcem, odrobiną pieprzu. Wlać wodę, całość wymieszać. Garnek przykryć i gotować bigos na mniejszym ogniu przez około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pokrojone drobno śliwki suszone.