Bigos staropolski. Znakomite danie, którego nie może zabraknąć na święta

Tradycyjny bigos staropolski to jedna z ulubionych potraw Polaków. Kojarzy nam się przede wszystkim ze świętami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go również jako zwykły obiad. Skusicie się?

Przepis na bigos staropolski:

Składniki:

  • 300 g łopatki cielęcej
  • 300 g karkówki wieprzowej
  • 300 g wołowiny
  • litr wrzątku
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, 2 goździki, 4 ziarna jałowca
  • 5 dag suszonych grzybów (np. podgrzybków)
  • 12,5 dag suszonych śliwek
  • sól i pieprz do smażenia mięsa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Podsmażyć mięso pokrojone w kostkę. Doprawić solą i zmielonym pieprzem, a następnie smażyć do zrumienienia. Pamiętać o tym, aby poprzekładać kawałki również na drugą stronę.

Kolejny krok to dodanie kapusty, którą jednak trzeba najpierw opłukać i odcisnąć. Gdy już to zrobicie, podsmażcie ją i dodawajcie partiami do mięsa.

Namoczyć grzyby we wrzącej wodzie. Dorzucić do garnka liście laurowe, doprawić zielem angielskim, goździkami, jałowcem, odrobiną pieprzu. Wlać wodę, całość wymieszać. Garnek przykryć i gotować bigos na mniejszym ogniu przez około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pokrojone drobno śliwki suszone.

Więcej o:
Copyright © Agora SA