Makowiec nowojorski - superproste i szybkie ciasto. Nie ma szans, że go nie pokochacie
Makowiec nowojorski - superproste i szybkie ciasto. Nie ma szans, że go nie pokochacie
REKLAMA
Haps
Klasyczny makowiec to ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. A co powiecie na jego wariację po nowojorsku? Przepis nie jest skomplikowany, poradzi sobie z nim każdy, a na dodatek ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Przekonajcie się sami.
8
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na makowiec nowojorski
Składniki na ciasto:
REKLAMA
200 g płynnego masła
300 g cukru
3 jajka
laska wanilii
50 g maku ugotowanego w 200 g mleka
350 g mąki
10 g proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na lukier:
30 g białka
160 g cukru pudru
20 g soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Jajka ubij z cukrem na puszystą i jednolitą masę. Niech zwiększy objętość dwu-, trzykrotnie. Do ubitych jajek dodaj rozpuszczone masło i cały czas mieszaj. Dodaj ziarna z laski wanilii, ugotowany mak, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mąkę. Wymieszaj dokładnie i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50-60 minut. W tym czasie z białka, cytryny i cukru pudru przygotuj lukier.