Makowiec nowojorski - superproste i szybkie ciasto. Nie ma szans, że go nie pokochacie

Klasyczny makowiec to ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. A co powiecie na jego wariację po nowojorsku? Przepis nie jest skomplikowany, poradzi sobie z nim każdy, a na dodatek ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Przekonajcie się sami.

Przepis na makowiec nowojorski

Składniki na ciasto:

  • 200 g płynnego masła
  • 300 g cukru
  • 3 jajka
  • laska wanilii
  • 50 g maku ugotowanego w 200 g mleka
  • 350 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • 30 g białka
  • 160 g cukru pudru
  • 20 g soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Jajka ubij z cukrem na puszystą i jednolitą masę. Niech zwiększy objętość dwu-, trzykrotnie. Do ubitych jajek dodaj rozpuszczone masło i cały czas mieszaj. Dodaj ziarna z laski wanilii, ugotowany mak, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mąkę. Wymieszaj dokładnie i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50-60 minut. W tym czasie z białka, cytryny i cukru pudru przygotuj lukier.

Więcej o: