Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu? I Przepisy HapsVod.pl!
Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
REKLAMA
Haps
Zakwas buraczany to baza do wigilijnego barszczu. Coraz częściej jednak pija się go także dla zdrowotności. Jak się za niego zabrać? Mamy prosty przepis!
2
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zakwas buraczany
Składniki:
REKLAMA
1 kg buraków
nieduży korzeń chrzanu
kilka plasterków imbiru
główka czosnku
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 gałązki świeżego majeranku
1-2 laski cynamonu
2 gwiazdki anyżu
3 goździki
2 ziarna jałowca
łyżeczka kminku
sól niejodowana lub morska w ilości 20 g na litr wody
Sposób przygotowania:
Umyte buraki kroimy na mniejsze kawałki. Tak samo postępujemy z chrzanem i imbirem. Główkę czosnku przekrawamy na pół w poprzek. Do wody wsypujemy sól i ją rozpuszczamy.
W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie przyprawy oraz przygotowane buraki, chrzan, imbir i czosnek. Całość zalewamy osoloną wodą i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.