Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Zakwas buraczany to baza do wigilijnego barszczu. Coraz częściej jednak pija się go także dla zdrowotności. Jak się za niego zabrać? Mamy prosty przepis!

Zakwas buraczany

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • nieduży korzeń chrzanu
  • kilka plasterków imbiru
  • główka czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • 1-2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 goździki
  • 2 ziarna jałowca
  • łyżeczka kminku
  • sól niejodowana lub morska w ilości 20 g na litr wody

Sposób przygotowania:

Umyte buraki kroimy na mniejsze kawałki. Tak samo postępujemy z chrzanem i imbirem. Główkę czosnku przekrawamy na pół w poprzek. Do wody wsypujemy sól i ją rozpuszczamy.

W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie przyprawy oraz przygotowane buraki, chrzan, imbir i czosnek. Całość zalewamy osoloną wodą i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA