Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków. Jak zrobić ciacho idealne na każdą okazję?

Są takie ciasta, które są wprost ubóstwiane na rodzinnych przyjęciach. Wśród nich zdecydowanie znajdziemy metrowiec. Wymaga co prawda trochę pracy, ale - halo! - mamy metr ciacha do pałaszowania!

Ciasto metrowiec

Składniki:

Ciasto jasne:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka rozm. L
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Ciasto ciemne:

  • szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka rozm. L
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 250 g miękkiego masła

Polewa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto jasne i ciemne powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowujemy ciasto jasne. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, cienką strużką dolewamy olej, wodę i aromat. Do środka w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubijamy białka z solą na sztywną pianę, przekładamy ją do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.

Przygotowujemy ciasto ciemne. Robimy je analogicznie do jasnego, z tym że kakao dodajemy równocześnie z mąką i proszkiem.

Przygotowujemy krem. W rondelku zagotowujemy 2 szklanki mleka i cukier. W międzyczasie w osobnej misce miksujemy pozostałe mleko z obiema mąkami, sokiem z cytryny i ekstraktem. Nie powinno być żadnych grudek! Płyn przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. By nie pojawił się kożuch, na jej powierzchni układamy kawałek folii spożywczej. Na koniec w osobnej misce ucieramy masło, po czym dodajemy do środka masę budyniową i łączymy całość za pomocą miksera.

Przygotowujemy polewę. Masło podgrzewamy w rondelku, aż się roztopi. Dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Następnie całość mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy.

Składamy ciasto. Oba ciasta kroimy na centymetrowe kromki. Każdą z nich smarujemy z jednej strony grubą warstwą kremu, po czym przykładamy kolejną o innym kolorze. Gotowe ciasto pokrywamy polewą. Gdy się "przegryzie", kroimy pod skosem.

Więcej o: